Gids ketelonderhoud 2023

Inhoudstafel

Ontdek essentiële informatie over het onderhoud van ketels. Leer wat ketelonderhoud inhoudt, waarom het belangrijk is en wanneer het moet worden uitgevoerd. Ontdek de wettelijke verplichting van ketelonderhoud in België, stappen en prijsinformatie op basis van het type ketel en de regio.

Ontdek hier een complete gids voor succesvol CV-onderhoud, waarin we alles behandelen wat u moet weten. Van wat ketelonderhoud inhoudt tot waarom het belangrijk is, hoe het werkt, de prijzen en verantwoordelijkheden, tot aanbevolen timing. Blijf op de hoogte van de wettelijke vereisten per regio en ontdek de voordelen van regelmatig onderhoud.

Wees goed voorbereid

Boek een cv-onderhoud met vertrouwen!

Wat is een ketelonderhoud?

Uw centrale verwarming moet regelmatig gecontroleerd worden. Tijdens een CV-onderhoud bekijken monteurs voornamelijk naar de algemene toestand van je CV-ketel, gaan ze de ketel volledig reinigen en opnieuw instellen als dat nodig is.

Waarom is een ketelonderhoud belangrijk?

Ketelonderhoud is allereerst wettelijk verplicht in België. Voor specifieke verplichtingen per regio kunt u terecht in de volgende artikelen:

Naast de wettelijke verplichting zijn er ook andere voordelen verbonden aan regelmatig ketelonderhoud.

 • Het zorgt voor een zuiniger en veiliger functioneren van uw ketel.
  • Meer details over de voordelen van periodiek onderhoud kan je hier vinden.
 • Bovendien vermindert periodiek onderhoud het risico op defecten en onverwachte herstellingskosten.
  • Ontdek de verschillende oorzaken van schade of defecten in centrale verwarming hier.
Onderhoudsplicht
Vlaanderen
Brussel
Wallonïe

Cv ketel op aardgas

Tweejaarlijks

Tweejaarlijks

Driejaarlijks voor gasketels <100kW

Cv Ketel op mazout

Jaarlijks

Jaarlijks

Jaarlijks

Nodige wettelijke attesten

Wat gebeurt er tijdens een cv-onderhoud? 10 stappen cv-ketel onderhoud

In elk van de drie regio’s is de huurder verantwoordelijk voor het boeken en opvolgen van een cv-onderhoud.

Maar wat houdt zo een cv-onderhoud eigenlijk in? Een zorgvuldig uitgevoerd nazicht of controle bestaat onder andere uit de volgende stappen:

 • Nazicht en regeling van de brander
 • Reiniging of uitblazen van de ketel
 • Checken van de onderdelen die essentieel zijn voor de veiligheid
 • Vervanging van defecte onderdelen
 • Schoorsteenvegen
 • Afgifte van het wettelijk certificaat
stappen in ketelonderhoud

Meer weten

In dit artikel “Het cv-onderhoud in 10 stappen: van afspraak tot wettelijk attest” ontdek je een gedetailleerd stappenplan voor het onderhoud van de cv-ketel. De onderhoudsprocedure kan namelijk verschillen voor een een mazoutketel of een systeem op aardgas.

Hoe zit het met de ecologische impact van een efficiënte ketel?

Een efficiënte ketel kan aanzienlijke voordelen bieden op het gebied van milieubelasting ten opzichte van oudere, minder efficiënte ketels. Hier zijn een paar dingen om te overwegen:

 1. Energieverbruik: HR-ketels zijn ontworpen om brandstof efficiënter om te zetten in warmte, waardoor het energieverbruik daalt. Dit betekent dat er minder fossiele brandstof nodig is om dezelfde hoeveelheid warmte te leveren, wat de uitstoot van broeikasgassen zoals kooldioxide (CO₂) vermindert.
 2. Minder CO₂-uitstoot: Door het energieverbruik te verminderen, kan een efficiënte ketel de CO₂-uitstoot verminderen. Aangezien CO₂ een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering is, kan het gebruik van een efficiënte ketel helpen de negatieve effecten van klimaatverandering te verminderen.
 3. Minder luchtvervuiling: oudere boilers hebben vaak een lagere verbrandingsefficiëntie, wat leidt tot een hogere uitstoot van vervuilende stoffen zoals stikstofoxiden (NOx) en zwaveldioxide (SO₂). Efficiënte boilers zijn ontworpen om de verbranding te optimaliseren en produceren over het algemeen minder vervuilende stoffen, waardoor de luchtkwaliteit verbetert.
 4. Behoud van hulpbronnen: efficiënte boilers verbruiken minder brandstof, waardoor natuurlijke hulpbronnen efficiënter worden gebruikt. Dit vermindert de vraag naar fossiele brandstoffen en spaart deze kostbare en beperkte hulpbronnen.
 

Het is echter belangrijk op te merken dat, hoewel efficiënte boilers de impact op het milieu kunnen verminderen, het nog steeds cruciaal is om hernieuwbare energiebronnen te gebruiken en de energiebehoefte te verminderen. Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie of aardwarmte, in combinatie met energiezuinige verwarmingsoplossingen kan de ecologische impact verder beperken.

Het is ook belangrijk om de ketel regelmatig te onderhouden en goed af te stellen, omdat een slecht onderhouden of afgestelde ketel mogelijk niet optimaal werkt en meer energie verbruikt dan nodig is.

Dit komt doordat je cv-ketel CO₂ uitstoot omdat hij gas verbrandt. Omdat een goed onderhouden ketel tot 10% minder gas verbrandt, stoot u ook minder CO₂ uit.

De vraag is dus, hoeveel kg CO₂ bespaar je? Hiervoor moet je een paar berekeningen uitvoeren:

De emissiefactor geeft aan hoeveel kg CO₂ er per m3 gas wordt uitgestoten. Dit cijfer is 1,785 kg per m3 gas.

Maar omdat we het verbruik in KwH meten, moeten we dat nog wel doen:

Volgens de regulatoren van de energiemarkt, de VREG in Vlaanderen, de CREG voor het federale en de CWAPE in Wallonië, bedraagt het gemiddelde verbruik van een huishouden van 4 personen 17.000 KwH. Van dit totaal wordt 90% besteed aan verwarming.

Deze cijfers worden elk jaar gepubliceerd in een rapport van de CREG.  De gegevens waarop het artikel is gebaseerd, dateren van 2022.

 • Het gemiddelde huishouden in Vlaanderen verbruikt: 15.313 kWh/jaar
 • Een huishouden in Brussel verbruikt gemiddeld: 12.728 kWh/jaar
 • Een huishouden in Wallonië verbruikt gemiddeld: 15.673 kWh/jaar

Van aardgas wordt algemeen aangenomen dat het een emissiefactor heeft van ongeveer 0,2 kg CO₂ per kilowattuur (kWh) geproduceerde warmte.

Kostprijs onderhoud 2023

De prijs van een CV-ketel onderhoud is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type CV-ketel, de gebruikte brandstof en de leeftijd of conditie van uw woning. In de onderstaande tabel vindt u richtprijzen. Daarnaast kunt u ook de vaste prijs zien die Jaimy hanteert voor een professioneel uitgevoerd onderhoud, inclusief een wettelijk attest dat wordt uitgereikt door een erkende chauffagist.

Type
CV-Ketel
Gemiddeld (excl. BTW)
TW 6%
BTW 21%*
Jaimy
(incl. 6%)
Jaimy
(incl. 21%)

Op (aard)gas

€100-170

6%

€106-180

21%:

€121-206

€165 (tweejaarlijks onderhoud)

€188

Op stookolie (mazout)

€150-250

6%:

€159-265

21%:

€146-303

€215 (jaarlijks onderhoud)

€245

* Wanneer recht op 6% BTW-tarief:

 

 • Woning ouder dan 10 jaar
 • Woning wordt geheel of deels voor privé-doeleinden gebruikt
 • Tweede woning

 

Voldoe je niet aan deze criteria? Dan is 21% btw van toepassing.

Bij Jaimy zijn de prijzen inclusief 6% BTW, inclusief voordelen zoals:

 • Geen offertes nodig
 • Inclusief verplaatsingskosten
 • Geen verrassingen op de factuur
 • Boeken is eenvoudig

Wat is inbegrepen in de prijs van een CV-onderhoud via Jaimy:

 • Controle van de algemene staat van de installatie
 • Reiniging van de ketel
 • Controle van de wettelijk voorgeschreven veiligheidsmaatregelen
 • Nazicht van de belangrijkste onderdelen van de ketel
 • Opmaak en aflevering van een wettelijk attest

Let op: Nieuwe onderdelen of vervangstukken zijn niet inbegrepen in de prijs. Eventuele extra kosten hiervoor kunnen variëren tussen €5 en €100.

Boek nu uw cv-onderhoud bij Jaimy vanaf €165

Eigenaar of huurder: wie is verantwoordelijk voor het cv-onderhoud?

De huurder van het appartement of het huis is volgens de wetgever verantwoordelijk voor het boeken en uitvoeren van een onderhoud. Tenzij anders is afgesproken in het huurcontract.

Jaimy's Tip

Na het bezoek van de chauffagist, bewaar je best zorgvuldig het keuringsbewijs of wettelijk attest. Zo kan je ten allen tijde aantonen dat je overal mee in orde bent.

Pas op: Grote reparaties en de installatie van een nieuwe verwarmingsketel vallen onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder of de eigenaar van de woning. Tenzij de vervanging van de boiler het gevolg is van verkeerd gebruik of opzettelijke schade door de huurder.

Wie mag het onderhoud uitvoeren?

Niet alle chauffagisten of ‘verwarmingsmonteurs’ mogen een periodieke ketelkeuringen uitvoeren – en het bijhorende wettelijk attest uitreiken. De chauffagist moet een zogenaamd ‘erkend technicus gasvormige brandstoffen’ zijn, dat uitgereikt word na een speciale opleiding. 

Enkel erkende vakmannen met een kwalificatie voor het onderhoud mogen een wettelijk wettelijk certificaat van periodieke keuring uitreiken. 

Meer weten

Klik hier om per regio te zien wie bevoegd is om cv-ketelonderhoud uit te voeren.

Wat is de beste periode voor een ketelonderhoud?

De meest aangewezen periode voor een onderhoud, is tijdens de lente- of zomermaanden:

Vermijd winterdagen zonder verwarming: in panne val je meestal pas als de ketel écht moet gaan werken. Als het dus koud wordt. Dat moet je proberen te vermijden, omdat de chauffagisten het dan druk hebben. Niets zo vervelend als thuis in de kou zitten!

Chauffagisten hebben het minder druk tijdens de lente, de zomer en (in mindere mate) de herfst. Dan is de chauffagist flexibeler in de planning, en is het makkelijker én handiger om een afspraak te maken.

Mocht er tijdens het onderhoud een probleempje opduiken, is het minder erg om even zonder verwarming te vallen.

 

Meer weten

Lees hier meer over waarom de lente of zomer de beste periode is.

In deze uitgebreide gids over ketelonderhoud in 2023 hebben we alle essentiële informatie behandeld die u moet weten. Ketelonderhoud is wettelijk verplicht en biedt voordelen zoals zuinigheid en veiligheid. Huurders zijn verantwoordelijk, enkel erkende vakmannen voeren het uit, en de beste periode is tijdens de lente/zomer.

Met deze gids bent u goed voorbereid en kunt u met vertrouwen uw cv-onderhoud boeken. Neem de tijd om de artikelen en bronnen te raadplegen voor een dieper inzicht en geniet van een veilige en efficiënte werking van uw verwarmingssysteem.

Genoeg geïnformeerd?

Met deze gids bent u goed voorbereid om uw cv-onderhoud met vertrouwen te boeken en te genieten van een veilige en efficiënte verwarming.

Deel op

Inhoudstafel

CO2-vermindering ketel onderhoud

Wist je dat je je CO₂-voetafdruk met 10% kunt verlagen door je cv-ketel een onderhoud te geven? 

***

Jaimy By Belfius helpt je om je huis op de groenste manier te onderhouden!

Deze artikelen kunnen je interesseren