De uiterste deadline is de dag waarop het vorige onderhoudsattest vervalt. Mag je een onderhoud van de cv-ketel ook vroeger laten uitvoeren? Ja, natuurlijk. Het is zelfs aangeraden om niet te wachten tot het attest vervalt! Een onderhoud tijdens de lente of zomer is ideaal!
Ja, natuurlijk. Het is zelfs aangeraden om niet te wachten tot het attest vervalt! Een onderhoud tijdens de lente of zomer is ideaal: waarom?
Maar uit data van Google Trends blijkt dat de meeste mensen wachten tot het najaar, wanneer de winter (plots) toeslaat. In de onderstaande grafiek vind je, per maand, het procentuele aandeel uitgevoerde onderhoudsinterventies. Januari, september, oktober, november en december zijn duidelijk de drukste maanden voor de chauffagist. Dat merken we ook bij Jaimy!
De grafiek is gebaseerd op gegevens uit 2018 en 2019. De laatste jaren zijn weggelaten, omdat de coronacrisis de beschikbare data mogelijk wat beïnvloed heeft.
Omdat de meeste Belgen een onderhoud plannen in het najaar of de winter, is de kans op wachttijden aanzienlijk groter. In het voorjaar of de zomer zijn onderhoudstechnici (LINK BLOG) echter veel vlotter en flexibeler beschikbaar.
Vooral in de lentemaanden – maart tot juni – staat de vraag naar ketelonderhoud doorgaans op een laag pitje. Het ideale moment dus om er eentje te boeken. Vanaf augustus neemt de vraag naar beschikbare chauffagisten opnieuw toe, om vervolgens een absolute piek te bereiken in oktober en december.
En ten slotte is een onderhoud in de kalme maanden tijdens het voorjaar of de zomer soms goedkoper. Omdat onderhoudsfirma’s dan regelmatig interessante kortingen aanbieden – net zoals Jaimy vaak doet!
En last but not least: na het onderhoud ontvang je een wettelijk attest, zodat je opnieuw helemaal in orde bent!