Beste periode voor een ketelonderhoud

Inhoudstafel

Vraag jij je af wanneer je het best onderhoud laat uitvoeren aan je cv-ketel? Hoewel het verval van het onderhoudsattest de uiterste deadline is, wacht je beter niet tot het laatste moment. Ontdek in deze blog waarom een onderhoud in de lente of zomer de slimste keuze is: minder stress, kortere wachttijden en soms zelfs goedkoper!
Wacht niet tot het laatste moment!

Boek nu een ketelonderhoud tijdens de zomer of het voorjaar

Wanneer plan je best een onderhoud van de chauffageketel?

De uiterste deadline is de dag waarop het vorige onderhoudsattest vervalt. Mag je een onderhoud van de cv-ketel ook vroeger laten uitvoeren? Ja, natuurlijk. Het is zelfs aangeraden om niet te wachten tot het attest vervalt! Een onderhoud tijdens de lente of zomer is ideaal!

Mag je een onderhoud van de cv-ketel ook vroeger laten uitvoeren?

Ja, natuurlijk. Het is zelfs aangeraden om niet te wachten tot het attest vervalt! Een onderhoud tijdens de lente of zomer is ideaal: waarom?

  • Als er iets misgaat met de cv-installatie, is er voldoende tijd om de schade te repareren. Zo kan je met een gerust gemoed de winter tegemoet!
  • Intensief gebruik van de ketel tijdens de winter veroorzaakt slijtage. Een cv-installatie die tijdens de koude maanden maandenlang intensief gebruikt wordt, kan in de lente tekenen van slijtage of kleine mankementen vertonen.

Maar uit data van Google Trends blijkt dat de meeste mensen wachten tot het najaar, wanneer de winter (plots) toeslaat. In de onderstaande grafiek vind je, per maand, het procentuele aandeel uitgevoerde onderhoudsinterventies. Januari, september, oktober, november en december zijn duidelijk de drukste maanden voor de chauffagist. Dat merken we ook bij Jaimy!

De grafiek is gebaseerd op gegevens uit 2018 en 2019. De laatste jaren zijn weggelaten, omdat de coronacrisis de beschikbare data mogelijk wat beïnvloed heeft.

ketelonderhoud populariteit 2018-2019

Cv-onderhoud in de lente: flexibeler (en soms goedkoper)

Omdat de meeste Belgen een onderhoud plannen in het najaar of de winter, is de kans op wachttijden aanzienlijk groter. In het voorjaar of de zomer zijn onderhoudstechnici (LINK BLOG) echter veel vlotter en flexibeler beschikbaar.

Vooral in de lentemaanden – maart tot juni – staat de vraag naar ketelonderhoud doorgaans op een laag pitje. Het ideale moment dus om er eentje te boeken. Vanaf augustus neemt de vraag naar beschikbare chauffagisten opnieuw toe, om vervolgens een absolute piek te bereiken in oktober en december.

En ten slotte is een onderhoud in de kalme maanden tijdens het voorjaar of de zomer soms goedkoper. Omdat onderhoudsfirma’s dan regelmatig interessante kortingen aanbieden – net zoals Jaimy vaak doet!

Het plannen van het onderhoud van jouw ketel is essentieel om de goede werking ervan te waarborgen en de levensduur te verlengen. Hoewel de uiterste datum die van het verstrijken van het vorige attest is, wordt het ten zeerste aanbevolen om proactief te zijn.
 
Door te kiezen voor onderhoud in het voorjaar of de zomer, profiteert je van tal van voordelen: grotere beschikbaarheid van technici, soms gereduceerde tarieven en vooral de gemoedsrust dat uw systeem klaar is om de winterse kou te trotseren.
 
Door vooruit te plannen, vermijdt je stress en garandeert je een zorgeloze warme winter. Laat de laatste minuut jouw agenda niet bepalen, en profiteer van de voordelen van een tijdig seizoensonderhoud.
 
  • Slijtage en defecten na de winter opsporen en verhelpen
  • Kortere wachttijden
  • Meer en sneller beschikbare chauffagisten
  • Beter voor de portemonnee

En last but not least: na het onderhoud ontvang je een wettelijk attest, zodat je opnieuw helemaal in orde bent!

Genoeg goede redenen om niet langer te wachten met het boeken van een ketelonderhoud!

Boek nu een ketelonderhoud tijdens de zomer of het voorjaar

Deel dit artikel

Inhoudstafel

Deze artikelen kunnen je interesseren