Heb je een cv-ketel op aardgas? Doe je beroep op een zogenaamd ‘erkend technicus gasvormige brandstoffen‘. Die beschikt over een speciale opleiding en een certificaat om het tweejaarlijkse nazicht te doen en het wettelijk attest uit te reiken.
Heb je een mazoutketel? Dan mag het onderhoud enkel uitgevoerd worden door een ‘erkend technicus vloeibare brandstoffen‘.
Meestal specialiseert een onderhoudstechnicus enkel in cv-ketels op mazout of aardgas. Sommige (grote) onderhoudsfirma’s specialiseren in onderhoud voor beide soorten.
Technici erkend door de Vlaamse Overheid, hebben een uniek erkenningsnummer. Dat registratienummer mag je gerust mag opvragen bij het onderhoud, en moet bovendien vermeld staan op het wettelijk attest dat uitgereikt wordt na het onderhoud.
De erkenning wordt altijd verleend op naam van de technicus die het onderhoud komt doen, en niet aan een onderhoudsfirma. Elke technicus die een inspectie, onderhoud of audit uitvoert, moet dus apart gecertificeerd zijn. Het is niet voldoende dat een overkoepelend bedrijf, een collega of supervisor gecertificeerd is.
Elke onderhoudstechnicus moet verplicht een opleiding volgen, toegespitst op heet verwarmen met vloeibare brandstoffen of gasbrandstoffen. Na de opleiding volgt een examen en een certificaat van erkenning – indien de kandidaat-onderhoudstechnicus geslaagd is.
Gasvormige brandstoffen: GV + 5 cijfers.
Vloeibare brandstoffen: TV + 5 cijfers.
Technici verwarmingsaudit: VA+ 5 cijfers.
Neen. Wie cv-onderhoud wil doen in het Vlaamse Gewest, moet op de lijst van erkende personen staan, opgesteld door het departement Omgeving van de Vlaamse Overheid.
De 3 gewesten werken momenteel samen aan een interregionale erkenning van erkende chauffagisten die het cv-onderhoud mogen uitvoeren.
Zo geniet je van een veilige en efficiënte verwarming het hele jaar door.