CV-ketel onderhoud: Wie mag het uitvoeren?

Inhoudstafel

Niet iedereen mag een geldig wettelijk attest uitreiken, na het onderhoud van de cv-ketel. In dit artikel zoomen we in op de (wettelijke) vereisten voor een technicus.

Heb je een cv-ketel op aardgas? Doe je beroep op een zogenaamd ‘erkend technicus gasvormige brandstoffen‘. Die beschikt over een speciale opleiding en een certificaat om het tweejaarlijkse nazicht te doen en het wettelijk attest uit te reiken.

Heb je een mazoutketel? Dan mag het onderhoud enkel uitgevoerd worden door een ‘erkend technicus vloeibare brandstoffen‘.

Meestal specialiseert een onderhoudstechnicus enkel in cv-ketels op mazout of aardgas. Sommige (grote) onderhoudsfirma’s specialiseren in onderhoud voor beide soorten.

Heb je een ketel op mazout of gas?

Boek nu een erkende onderhoudstechnicus voor uw cv-onderhoud

Erkende technici voor ketelonderhoud in Vlaanderen

Technici erkend door de Vlaamse Overheid, hebben een uniek erkenningsnummer. Dat registratienummer mag je gerust mag opvragen bij het onderhoud, en moet bovendien vermeld staan op het wettelijk attest dat uitgereikt wordt na het onderhoud.

De erkenning wordt altijd verleend op naam van de technicus die het onderhoud komt doen, en niet aan een onderhoudsfirma. Elke technicus die een inspectie, onderhoud of audit uitvoert, moet dus apart gecertificeerd zijn. Het is niet voldoende dat een overkoepelend bedrijf, een collega of supervisor gecertificeerd is.

Elke onderhoudstechnicus moet verplicht een opleiding volgen, toegespitst op heet verwarmen met vloeibare brandstoffen of gasbrandstoffen. Na de opleiding volgt een examen en een certificaat van erkenning – indien de kandidaat-onderhoudstechnicus geslaagd is.

Gasvormige brandstoffen: GV + 5 cijfers.
Vloeibare brandstoffen: TV + 5 cijfers.
Technici verwarmingsaudit: VA+ 5 cijfers.

Kan een technicus die erkend is in het Waalse Gewest of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ook een cv-onderhoud uitvoeren in Vlaanderen, of omgekeerd?

Neen. Wie cv-onderhoud wil doen in het Vlaamse Gewest, moet op de lijst van erkende personen staan, opgesteld door het departement Omgeving van de Vlaamse Overheid.

  • Onderhoudstechnici in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden erkend door Leefmilieu Brussel.
  • Onderhoudstechnici in het Waals Gewest worden erkend door AWAC.

De 3 gewesten werken momenteel samen aan een interregionale erkenning van erkende chauffagisten die het cv-onderhoud mogen uitvoeren.

Zorg dat je CV-ketel in topconditie blijft en boek nu een erkende technicus voor professioneel onderhoud!

 Zo geniet je van een veilige en efficiënte verwarming het hele jaar door.

Deel dit artikel

Inhoudstafel

Deze artikelen kunnen je interesseren