De beste merken van cv-ketels – Deskundig advies

Inhoudstafel

Een vaak terugkerende vraag voor onze redactie: wat is het beste merk van een condensatieketel of cv-ketel op aardgas? En hoeveel moet een nieuwe chauffageketel kosten? Onze cv-expert geeft het antwoord.

Plannen om een nieuwe cv-ketel te kopen (cv staat voor centrale verwarming)? Goed idee! Een nieuwe ketel is niet enkel veiliger en milieuvriendelijker dan een oud toestel, maar ook een stuk zuiniger. Zo bespaar je al elk jaar minstens 20 à 25% op de energierekening. En last but not least: met een nieuwe cv-ketel is de kans op panne tijdens de winter vrijwel nihil. Een algemene regel is dat je best je cv-ketel vervangt na 15 jaar intensief gebruik.

Wat zijn de richtprijzen voor een nieuwe cv-ketel van een van de beste merken voor cv-ketels zoals Vaillant, Viessmann, Bulex, Buderus of Junkers-Bosch? Waar moet je op letten? Onze cv-expert heeft het antwoord! Een gesprek met Service Loodgieter uit Lokeren, Jaimy-partner gespecialiseerd in onderhoud en plaatsing van cv-ketels.

Op zoek naar de beste cv-ketel en wil je weten hoeveel een nieuwe ketel kost?

Vraag advies of een offerte aan een erkend chauffagist

Interview

Welke merken van cv-ketels installeren jullie?

“Wij werken met de meest courante merken die vandaag op de markt zijn. Dan denk ik aan de meest populaire toestellen die vandaag op de markt zijn in België: Vaillant, Junkers-Bosch en Viessman. Wij installeren ook Buderus, een ander bekend merk dat tegenwoordig deel uitmaakt van de Bosch-groep. En de toestellen van Junkers worden sinds 2018 verkocht onder de merknaam Bosch. Verder doen we ook Bulex, een merk dat vroeger heel courant was. Bulex is vandaag echter in handen van Vaillant. Tenslotte hebben we nog twee kleinere, Nederlandse merken in ons gamma: Daalderop en Remeha. Dat laatste is vooral bekend in de regio-Antwerpen. Daalderop verdwijnt binnenkort uit ons gamma, omdat het als eerste fabrikant haar productie van gasketels zal stopzetten. Zij concentreren zich vanaf volgend jaar op verwarmingstoestellen aangedreven door hernieuwbare energie.”

Hoeveel kost een nieuwe cv-ketel?

“De kostprijs van een nieuwe cv-ketel is afhankelijk van de omvang van de woning, het aantal bewoners en de behoefte aan warm water en verwarming. Grosso modo zijn er twee types/prijsklassen:

De kostprijs van een nieuwe condensatieketel van het type-doorstromer situeert zich in de prijsklasse tussen 2.500 € en 3.500 €, inclusief installatie, exclusief btw. Dit type wordt vandaag veruit het meeste verkocht, omwille van enkele duidelijke voordelen: het toestel is relatief goedkoop, eenvoudig te plaatsen, energiezuinig én erg compact. De doorstromer treedt pas in werking wanneer er warm water nodig is, en werkt dus zonder waakvlam – die ook energie verbruikt – of een bijkomend reservoir voor warm water. Conclusie: een doorstromer is de beste oplossing voor een doorsnee woning, appartement of huishouden met één badkamer of een gemiddelde behoefte aan warm water of verwarming.”

 

“De kostprijs van een nieuwe condensatieketel met een intern of extern warmwaterreservoir situeert zich tussen 4.500 € en 6.000 €, inclusief installatie en exclusief btw. Dit type ketel is geschikt voor grotere woningen of huishoudens. Denk bijvoorbeeld aan grote gezinnen of woningen met 2 badkamers. Of een huis met een bovengemiddelde behoefte aan verwarming, bijvoorbeeld in een groter of ouder huis dat gebrekkig geïsoleerd is.”

Wat is de prijs-kwaliteitsverhouding van de bekende merken van cv-ketels?

“Vaillant is vandaag het bekendste en populairste merk, met voorsprong. Ook bij chauffagisten en installateurs van cv-ketels. Die voorkeur is vrij logisch: Vaillant biedt een goede prijs-kwaliteit. Een ander voordeel: bij Vaillant raak je makkelijk en snel aan vervangingsonderdelen in geval van panne. Die onderdelen zijn bovendien relatief goedkoop. Dat is bij de andere merken niet altijd het geval. Viessman is iets duurder bij aankoop, maar de kwaliteit is vrij vergelijkbaar met Vaillant. Eén nadeel van Viessmann, in onze ogen: nieuwe onderdelen kosten doorgaans meer in vergelijking met Vaillant. En soms is er een wachttijd. Dat kan heel vervelend zijn bij pannes in de winter. Buderus positioneert zich op zijn beurt in de hogere prijsklasse – gericht op grotere of residentiële woningen. Maar ik vind de meerkost van Buderus niet altijd z’n geld waard, in vergelijking met de andere bekende merken.”

Wat is het meest energiezuinig: een ‘gewone’ doorstromer of een ketel met extra reservoir?

“Een cv-ketel met extern reservoir verbruikt meestal meer energie. Omdat het water in het warmwatervat constant op temperatuur wordt gehouden. Ook ’s nachts of als er niemand thuis is. Dat is niet geval bij een doorstromer… Erg belangrijk is de isolatiewaarde van het reservoir voor warm water. Een slecht geïsoleerd vat heeft een te hoog energieverlies. Hoeveel? Dat kan je te weten komen via een test in de zomer, wanneer de verwarming uitgeschakeld is en je overdag een keertje geen warm water afneemt. In dat geval kan je de gasmeterstand ’s ochtends en ’s avonds vergelijken. Als het verschil aanzienlijk is, is de isolatiewaarde van het reservoir ontoereikend.”

Welke nieuwe cv-ketel moet ik kiezen: een doorstromer of een ketel met warmwaterreservoir?

“De keuze voor een geschikte cv-ketel is heel belangrijk. Een cv-ketel met een te grote capaciteit of een te groot warmwaterreservoir zal later doorwegen op de energiefactuur. Samen met de chauffagist bespreek je onder meer de behoefte aan warm water en verwarming. Dat wordt berekend op basis van het aantal gezinsleden of bewoners, de omvang van de woning, het aantal douches of badkamers,… Rekening houdend met je budget zal de chauffagist één of meerdere toestellen voorstellen, die voor jou het beste geschikt zijn. Wat ook meespeelt in je keuze, is of je verwarmt met gewone radiatoren of vloerverwarming. Of een combinatie. De cv-ketels van Daalderop, Buderus en Viessman zijn meestal geschikt voor beide voor gewone centrale verwarming én vloerverwarming.”

Niet zeker over uw keuze? Spreek met een erkende chauffagist

Zijn er ook slechte cv-ketels op de markt?

“Vroeger had je de gasketels van Chaffoteaux en Ariston… Die waren van bedenkelijke kwaliteit. Ariston is ermee gestopt, zij focussen nu op elektrische boilers. De kwaliteitseisen en overheidsrichtlijnen voor cv-ketels zijn vandaag heel streng. Dat zorgt ervoor dat slechte ketels zo goed als helemaal zijn verdwenen. Online kan je misschien nog altijd ergens een goedkope condensatieketel op de kop tikken… Maar dat raden we ten stelligste af! Soms is de herkomst onduidelijk, is het toestel beschadigd of afgekeurd, de capaciteit te groot of te klein, soms ontbreekt er een onderdeel,… Dat kan gevaarlijk zijn, zeker als je vervolgens zelf aan de slag gaat om een cv-ketel te installeren, zonder ervaring of opleiding. Te vermijden!”

Hoeveel kost de installatie (in werkuren) van een nieuwe cv-ketel op aardgas?

“Gemiddeld rekenen wij op een halve tot één dag werk om een cv-ketel te vervangen, in normale omstandigheden. De chauffagist komt vooraf best langs om te checken of de gasaansluiting en de rookafvoer geschikt zijn voor de veilige installatie van een nieuwe chauffageketel. Indien er extra werken moeten plaatsvinden – zoals het verleggen van de gasaanvoer of het installeren van een nieuwe rookafvoer – kan de kostprijs voor installatie hoger uitvallen. Cruciaal punt: als de rookafvoer niet voldoet, kunnen we niet starten. De lengte en diameter van de schouw zijn van cruciaal belang voor een conforme en veilige installatie. Anders riskeer je dat de cv-installatie wordt afgekeurd. Werken aan een schouw zijn soms complex en arbeidsintensief. En dus niet goedkoop.”

Hoe lang gaat een cv-ketel gemiddeld mee?

“Een doorstromer van Vaillant, het meest verkochte toestel, gaat in normale omstandigheden 15 tot 20 jaar mee. Al kan je nooit uitsluiten dat er een keertje pech optreedt. Ketels gingen vroeger misschien een paar jaar langer mee, maar relatief gezien betaalde je toen veel meer voor een nieuwe ketel. Het enige merk dat geen compromissen maakt, is Daalderop. Zij bieden allicht de beste kwaliteit, en daar betaal je extra voor. Maar zij houden volgend jaar op met de productie van gasketels.”

Wat zijn de voor- en nadelen een ‘slimme cv-ketel’, verbonden via wifi?

“De technologie is beschikbaar én betaalbaar. En er zijn enkele duidelijke voordelen. Met een slimme cv-ketel kan je altijd zien hoeveel je precies verbruikt. Of je kan de ketel van op afstand inschakelen of programmeren, via een smartphone en de Google Nest-app. Een slimme ketel biedt ook voordelen wat betreft onderhoud en pechverhelping. Je ontvangt bijvoorbeeld een melding als je waterdruk moet bijvullen. Of de chauffagist ontvangt een melding in geval van storing, of wanneer het tijd is voor het tweejaarlijkse onderhoud. Toch zijn er ook nadelen. Bepaalde onderdelen en accessoires van een slimme ketel zijn best duur. En we zien ook mensen die ermee sukkelen. Een belangrijke voorwaarde: de wifi-connectie moet goed zijn. En dat is niet altijd het geval in de ruimte waar de ketel staat opgesteld.”

 

“Viessmann is vandaag koploper in slimme ketels. De slimme Viessmann-module kost zo’n 200 euro bij aankoop van een nieuwe ketel. Je kan ook een bestaande ketel upgraden met die slimme module, dan kost het 269 euro. Dat valt eigenlijk best mee. Volgens mij is het z’n geld waard. De reden is heel praktisch: de chauffagist weet vooraf welke onderdelen hij moet bestellen en meenemen bij het onderhoud, of in geval van panne. Zo vermijd je onnodige verplaatsingen en dure werkuren van de chauffagist.”

Hoe zit het met de garantie van de verschillende merken van cv-ketels?

“Een voorbeeld: op de Vaillant EcoTec Pro, geschikt voor kleinere huishoudens, krijg je standaard 2 jaar fabrieksgarantie. De iets grotere EcoTec Plus-modellen geven 5 jaar garantie op de onderdelen. Bij Viessmann geldt een garantie van 5 jaar op de toestellen met wifi-connectie.”

Wat zijn de meest voorkomende pannes bij de verschillende merken?

“In het algemeen: problemen met de druk, de circulatiepomp of de druksensor. Bij Viessmann zijn de printplaten soms een zwakke plek. Bij Vaillant gaat het in geval van panne eerder om het gasblok, of het magneetventiel. De meeste pannes zijn echter niet gelinkt aan een specifiek merk. Sowieso raden we altijd aan om een luchtbelafscheider, een vuilafscheider en een gasfilter te plaatsen, bij de installatie van een nieuwe ketel. Dat kan de goede werking en de levensduur van de gasketel gevoelig verhogen.”

Is het beste of meest voordelige merk voor het tweejaarlijkse cv-onderhoud?

“Vaillant, met het grootste marktaandeel in België, is veruit het makkelijkst voor de tweejaarlijkse onderhoudsbeurt. De meeste courante onderdelen van Vaillant – zoals de dichtingen die bij elk onderhoud vervangen moeten worden – zijn er goedkoper dan bij de andere merken. Dat komt omdat ze vrij standaard zijn voor verschillende types. En dus makkelijk verkrijgbaar. Een onderhoudsset van Vaillant heb je vanaf 35 euro, bij Viessmann is dat soms 100 euro. Da’s natuurlijk een aardig verschil.”

Meer informatie over ketelonderhoud? Raadpleeg de Gids Ketelonderhoud 2023

Zijn er ook verschillen wat betreft de kostprijs voor vervangingsonderdelen bij een eventuele panne?

“Hetzelfde verhaal als bij het onderhoud: bij Vaillant kunnen we vrijwel alle foutcodes, pannes of problemen snel oplossen. Dat maakt het goedkoper qua werkuren. Bij Viessmann moeten we soms advies vragen aan de fabrikant. De onderdelen van een Viessmann zijn relatief vlot verkrijgbaar, maar opnieuw: duurder dan Vaillant. Bij Junkers-Bosch is het soms een ander verhaal: zij hebben veel verschillende types cv-ketels, en dus ook veel verschillende onderdelen. Die zijn soms minder vlot verkrijgbaar. Dat kan vervelend zijn bij hoogdringendheid.”

Zijn er verschillen in het energieverbruik per merk?

“Niet echt, dat is gelijklopend voor alle kwaliteitsmerken. Allemaal moeten ze voldoen aan dezelfde strenge richtlijnen. Dat betekent: een rendement halen van 104 à 106%. Eigenaars van een oude cv-ketel met waakvlam kunnen wél een pak energie besparen met een nieuwe condensatieketel. En nieuwe condensatieketels zijn doorgaans zo’n 10 à 15 % zuiniger dan een toestel van 15 jaar oud.”

*UPDATE 2023:

Een nieuwe cv-ketel kan tegenwoordig al tot 30% zuiniger zijn dan een oude cv-ketel”.

Lees hier voor meer voordelen 

Tenslotte: wat is het beste merk voor een elektrische boiler?

“Voor de installatie van een kleinere boiler voor warm water in de keuken of badkamer, adviseren we meestal Daalderop, een Nederlands merk. Dat is niet de goedkoopste elektrische boiler, maar met voorsprong de beste keuze op de markt. Deze compacte toestellen van Daalderop zijn heel betrouwbaar. De Rolls-Royce onder de elektrische boilers, zeg maar.”

Zelf merken gaan vergelijken? Onderstaande links verwijzen je door naar de populairste merken voor cv-ketels:

Weet je niet waar te beginnen bij het maken van de vergelijking?

Vraag gratis een offerte aan en krijg antwoord op al je vragen over jouw nieuwe cv-ketel.

Onze expert staat klaar om jou te adviseren en een offerte op maat te maken.

Conclusion: 

Il est tentant de vouloir brûler les étapes pour terminer le chantier plus vite … Erreur ! Il faut poncer soigneusement le support avant de le peindre. Si vous négligez ce point, la peinture ne va pas tenir dans le temps et vous allez devoir recommencer tout le travail.

Use this type of box for conclusion 

Deel dit artikel

Inhoudstafel

Deze artikelen kunnen je interesseren