Bijna elk apparaat waar water doorheen stroomt, krijgt af te rekenen met kalkaanslag. Drinkwater bevat namelijk calcium, dat zich geleidelijk aan langs de binnenkant van de leidingen vastzet. Op lange termijn kan dat leiden tot een kapotte of gebrekkig functionerende boiler, verstoppingen, lekken of waterschade na een leidingbreuk. Kalkaanslag is een veelvoorkomende oorzaak van schade. Gelukkig is kalk ook eenvoudig op te sporen én te voorkomen, bijvoorbeeld met een waterontharder of ontkalker.
Lees hier meer over hoe vochtbestrijding in huis moet aanpakken (LINK BLOG)
Kalkaanslag doet zich voor als calcium, magnesium en andere mineralen in het leidingwater zich vastzetten in de leiding. De hoeveelheid calcium in het water wordt waterhardheid genoemd. Zogenaamd ‘hard water’ bevat meer kalk dan zacht water. Vlaams leidingwater is doorgaans middelhard tot hard – behalve in Noord-Limburg. Tijdens het verplichte, tweejaarlijkse onderhoud van de verwarmingsketel zal de chauffagist ook de kalkaanslag checken.
Als je merkt dat warm water minder vlot uit de kranen stroomt, is het allicht tijd voor een ontkalking. Een boiler laten ontkalken door een vakman duurt doorgaans 1,5 à 3 uur en kost gemiddeld tussen 75 à 125 €. Wie handig is, kan ook zelf de boiler ontkalken, maar een professionele interventie van een vakman is natuurlijk altijd aangeraden.
Hoe vaak moet een boiler ontkalkt worden?
Dat hangt af van de waterhardheid in jouw gemeente. Sommige boilers moeten jaarlijks ontkalkt worden. Andere cv-ketels kunnen probleemloos vijf jaar zonder ontkalking. Onze tip: let goed op tekenen van kalkaanslag, bijvoorbeeld aan het overdrukventiel. Over het algemeen raden fabrikanten aan om een boiler elke 2 tot 3 jaar te ontkalken
Kwaliteit in het openbarewaternetwerk – hardheid – 2021
Moderne boilers bevatten elektrische onderdelen. Die kunnen stuk gaan en schade kunnen veroorzaken. Elektrische boilers en condensatieketels hebben vandaag een elektronisch display waarop foutcodes kunnen verschijnen. De betekenis ervan kan je vervolgens opzoeken in de handleiding – of op de website van de fabrikant. Typische elektrische storingen: abnormale geluiden, een afwijkende werking of problemen met de verwarming of de zekeringen.
Een elektrisch defect is helaas moeilijker op te lossen dan kalkaanslag. Maar het is gelukkig eerder zeldzaam bij een goed onderhouden boiler. In het geval van panne of storing adviseren we altijd om meteen beroep te doen op een ervaren chauffagist.
Tip: noteer de foutcode(s), het tijdstip en/of andere symptomen van de kapotte boiler.
Vrieskou is altijd een risico voor de boiler, die de woning verwarmt met water dat door een stelsel van verwarmingsbuizen wordt gepompt. Water is een vloeistof die uitzet als de temperatuur daalt, waardoor extra druk op de leidingen en de cv-ketel ontstaat. Dat kan tot ernstige schade leiden.
Isolatie is dé sleutel tot het afweren van extreme temperaturen. Goed geïsoleerde leidingen en buizen kunnen duizenden euro’s schade voorkomen – bijvoorbeeld in het geval van een leidingbreuk. Maar ook op andere plaatsen in de woning is isolatie essentieel. Geïsoleerde muren, vloeren en daken houden tocht en koude buiten. Zo zijn ook waterleidingen in de kelder of op zolder beschermd tegen extreme koude.
Leidingen die in de winter niet of weinig gebruikt worden, kan je gewoon laten leeglopen en afsluiten. Zo kan de leiding onmogelijk bevriezen.
Controleer de leidingen van en naar de cv-ketel regelmatig op scheurtjes en barsten. Koude kan langs dergelijke kleine openingen makkelijk binnenglippen – en zelfs het water in een goed geïsoleerde buis doen bevriezen.
Wat als de waterleidingen toch bevriezen?
Wie het veilig wil spelen neemt daarom best contact op met een vakman. Die kan helpen met reparaties waar nodig.
Ook lucht in de leidingen kan schade en storingen veroorzaken. Lucht is net als kalk een bijzonder veelvoorkomend probleem, dat doorgaans een eenvoudige oplossing heeft: ontluchten.
Hoe weet je of de leidingen moeten ontlucht worden?
Ontluchten kan meestal in een handomdraai. Professionele expertise is doorgaans niet vereist. Volg deze eenvoudige stappen om snel een radiator te ontluchten:
Als het probleem niet is verdwenen, ligt de oorzaak wellicht ergens anders. In dat geval contacteer je best een vakman.
Hoe vaak moet je de verwarming ontluchten?
De verwarming ontluchten doe je best jaarlijks, zelfs als er geen problemen zijn.
Een eenvoudige handeling die de cv-installatie in topconditie houdt!
Naast kalkaanslag, storingen, vrieskou en lucht kunnen zich ook andere kleine of grote problemen voordoen. Enkele van de meest courante issues:
Verkeerde of laagkwalitatieve brandstof kan ernstige schade veroorzaken aan de cv-installatie. Een gebrekkige of foutieve verbranding kan bovendien resulteren in een ernstig gezondheidsrisico. Neem dus onmiddellijk actie bij tekenen van rookvorming, slechte afvoer of andere signalen van slechte verbranding!
Een boiler heeft uiteraard brandstof nodig om goed te kunnen functioneren. Zorg altijd dat mazout, gas, of andere brandstof op tijd wordt bijgevuld. Check regelmatig of er geen problemen zijn bij de aanvoer van brandstof naar de boiler of cv-ketel.
De druk op de ketel kan afgelezen worden op de manometer. De druk situeert zich doorgaans tussen 1,5 à 2 bar – al naargelang de aanbeveling in de handleiding van de boiler. Als de druk te laag is, kan het warm water moeilijk ciruleren doorheen de woning. Een te hoge druk kan dan weer leiden tot extra spanning en schade aan de leidingen. Grijp dus op tijd in als de waterdruk te hoog of te laag is!
Koolstofmonoxide of CO is een gas dat vrij kan komen bij slecht functionerende verwarmingssystemen. Het is geurloos en kleurloos. Daarom wordt CO soms ook wel een sluipmoordenaar genoemd.
CO-vergiftiging is met voorsprong de meest voorkomende vorm van vergiftiging in België. CO-intoxicatie maakt jaarlijks gemiddeld zo’n 850 slachtoffers – waaronder een dertigtal dodelijke slachtoffers. In 2022 vielen er 60 CO-doden, dubbel zoveel als de jaren ervoor. Een van de hoofdreden hiervoor is het uitstellen van onderhoud van toestellen en houden de deuren of ramen meer gesloten door de energiecrisis. Symptomen van CO-vergiftiging zijn helaas niet altijd duidelijk. Wel kan er sprake zijn van hoofdpijn, misselijkheid, kortademigheid en braken.
Daarom is het van levensbelang om verwarmingssystemen goed te onderhouden en regelmatig te laten controleren op defecten of circulatieproblemen. Ook vaak en voldoende verluchten kan levens redden. Moest je toch symptomen van CO-vergiftiging vaststellen, zet je best meteen een raam open en neem je contact op met het Antigifcentrum of de hulpdiensten.
Vraag advies of een vrijblijvende offerte aan onze chauffage-experts.