Ketelonderhoud: verplichtingen en voordelen

Inhoudstafel

Het is belangrijk om jouw CV-installatie in topconditie te houden. Regelmatig onderhoud is essentieel voor zowel bedrijven als particulieren. Ontdek de voordelen afgestemd op uw type verwarming en regio. Bespaar energie en kosten, verbeter de veiligheid en versterk duurzaamheid.

Geniet van de voordelen van een periodiek onderhoud

Welke installaties hebben verplicht onderhoud?

Over het algemeen moeten alleen verwarmingsinstallaties die aangesloten zijn op centrale verwarming voldoen aan de onderhoudsregels. Andere elektrische verwarmingstoestellen, zoals kachels of haarden, hebben andere voorschriften.

Wat gebeurt er tijdens een ketelonderhoud?

Tijdens een onderhoudsbeurt worden verschillende belangrijke aspecten van de CV-installatie gecontroleerd en geoptimaliseerd, waaronder:

  • Controle en reiniging van de ketel
  • Inspectie van de schoorsteen of rookgasafvoer
  • Verluchting van het stooklokaal
  • Controle van de verbrandingswaarden en de aanvoer van verbrandingslucht
  • Indien nodig, het opnieuw afstellen van de ketel
  • Vervanging van versleten of defecte onderdelen (indien mogelijk)
  • De duur van het onderhoud varieert, afhankelijk van het type ketel, maar gemiddeld duurt een ketelonderhoud één uur
  • (LINK BLOG: Bekijk hier alle stappen voor een succesful ketelonderhoud)

Waarom is een cv-onderhoud belangrijk?

1. Het is wettelijk verplicht

In Vlaanderen, Brussel en Wallonië is periodiek onderhoud en een bijbehorend attest verplicht voor alle gas- en stookolieverwarmingstoestellen. Deze verplichting waarborgt de veiligheid en goede werking van de ketels. In elk van deze regio’s ligt de verantwoordelijkheid voor het boeken en opvolgen van het onderhoud bij de huurder. Bovendien is een ketelonderhoud vereist voor je brandverzekering.

Een overzicht van de verplichtingen per regio:

Onderhoudsplicht
Vlaanderen
Brussel
Wallonië

Cv-Ketel op aardgas

2 jaar

2 jaar

3 jaar voor gasketels <100 kW

Cv-Ketel op mazout

1 jaar

1 jaar

1 jaar

Nodige wettelijke attesten

2. Zuiniger en efficiënter

Een onderhoud van de centrale verwarming door een erkende vakman is een slimme investering. Tijdens het onderhoud wordt de ketel afgesteld en gereinigd, wat zorgt voor een optimale verbranding. Een goed onderhouden CV-ketel heeft een hoger rendement en verbruikt tot wel 15% minder energie. Dit vertaalt zich in aanzienlijke besparingen op de energiefactuur, waardoor een gemiddeld gezin jaarlijks ongeveer €100 kan besparen.

3. Veiliger

 Tijdens het onderhoud worden onder andere de verbranding van brandstof en de afvoer van rookgassen gecontroleerd. Het opsporen en verhelpen van eventuele defecten, lekkages of blokkades draagt bij aan het voorkomen van gevaarlijke situaties. Zo kan een goed functionerende CV-ketel het risico op koolmonoxide- of CO-vergiftiging verminderen. Regelmatig onderhoud kan ook brand, kortsluiting en storingen tijdens de winter voorkomen.

4. Duurzaamheid

Een efficiënte ketel verbruikt minder energie. Dit resulteert in een lagere CO2-uitstoot en een verminderde impact op het milieu

Daarnaast heeft een goed onderhouden ketel ook een langere levensduur, waardoor u langer van het toestel kunt genieten zonder grote reparatie- of vervangingskosten.

5. Minder risico op storingen en defecten

Tijdens een onderhoudsbeurt kunnen kleine defecten snel worden opgespoord en verholpen. Hierdoor kan je voorkomen dat jouw verwarming plotseling in panne valt en kan je ook besparen op mogelijke dure reparaties.

Meer weten

In dit artikel “Boiler Reparatie: Oorzaken En Oplossingen” ontdek de meest voorkomende oorzaken van ketelstoringen

6. Behoud van garantie

Door defecten aan uw cv-installatie te voorkomen, verkleint u tevens het risico dat u geen aanspraak meer kunt maken op garantie.

Conclusie: 

Al met al draagt regelmatig onderhoud van een CV-ketel bij aan veiligheid, efficiëntie, duurzaamheid en kosteneffectiviteit. Het is een investering die zichzelf op verschillende manieren terugbetaalt en ervoor zorgt dat je verwarmingssysteem betrouwbaar en optimaal blijft functioneren.

FAQ: Heeft een nieuwe cv-ketel ook onderhoud nodig?

Absoluut, en zelfs meer dan een oude cv-ketel!

In tegenstelling tot de oudere, atmosferische cv-ketels, gaan condensatieketels ook restwarmte halen uit rookgassen. Dat gebeurt via een heel verfijnde mechaniek, die regelmatig moet gereinigd worden. Als dat niet gebeurt, zal het aangekoekte vuil gaan inwerken op de brander, zodat deze niet meer optimaal kan functioneren. Op iets langere termijn kan een gebrek aan onderhoud ernstige storingen of pannes veroorzaken.

Boek vandaag nog en ervaar de voordelen van regelmatig onderhoud!

Boek nu uw ketelonderhoud voor veilige, efficiënte en duurzame verwarming! Bespaar energie, voorkom storingen en geniet van zorgeloos comfort. 

Deel dit artikel

Inhoudstafel

Deze artikelen kunnen je interesseren