Een cv ketel onderhoud is niet hetzelfde als een keuring van de gasinstallatie. Het onderhoud van de CV-ketel moet in Vlaanderen uitgevoerd worden door een erkend technicus gasvormige (gasketel) of vloeibare brandstoffen (mazoutketel). De gaskeuring is eenmalig vereist bij de ingebruikname van een nieuwe ketel of gasmeter, door een erkend keurder.
Raadpleeg de gids voor ketel onderhoud voor meer informatie
Een goed onderhoud van de centrale verwarming en een wettelijk attest garanderen dat de chauffageketel optimaal is afgesteld en goed blijft werken. Zo vermijd je dat de condensatieketel te veel verbruikt en/of uitstoot produceert die schadelijk is voor de gezondheid en de luchtkwaliteit in huis. Het tweejaarlijkse onderhoud omhelst ook het checken van de rookafvoer of de schoorsteen – het vegen van de schoorsteen is doorgaans niet inbegrepen in een onderhoud.
Voor het in gebruik nemen van elke nieuwe gasinstallatie is een wettelijk attest nodig – ook voor kleine installaties van minder dan 20 kW. Ook wanneer je de ketel verplaatst, of een onderdeel (laat) vervangen, is er een nieuwe gaskeuring nodig.
Kostprijs van een gaskeuring via Jaimy: €210
Voorbeelden van een verbrandingsattest en een reinigingsattest van een cv-ketel op aardgas
Bron: Vlaams Energieagentschap (VEA)
De regelgeving is vergelijkbaar met de wetgeving voor cv-installatie op aardgas. Een overzicht:
Voor deze stooktoestellen is het periodieke onderhoud niet wettelijk verplicht. Dan denken we aan gaskachels, gashaarden, open gashaarden, doorstroomketels,… die niet zijn aangesloten op een centrale verwarming. Deze chauffagetoestellen worden nog altijd veel gebruikt in oudere woningen, caravans, chalets, studentenkoten, eenkamerflats,…
Om de veiligheid, de werking, verbranding en energiezuinigheid te blijven garanderen, is een periodieke onderhoudsbeurt en/of reiniging van het toestel desalniettemin sterk aangeraden.
Check zeker het huurcontract of de brandverzekering in verband met eventuele verplichtingen over het onderhoud van deze toestellen!
Het onderhoud is niet verplicht voor boilers of warmwaterboilers met een vermogen van minder dan 20kW, of voor installaties die niet zijn aangesloten op de centrale verwarming. Het wordt wel aangeraden om de installatie regelmatig te laten checken door een erkend installateur of chauffagist. Dat garandeert een zuinige en veilige werking van de boiler op lange termijn.
Elektrische boilers en kleine keukenboilers voor warm water zijn vrijwel onderhoudsvrij. En is dus niet verplicht. Een onderhoud wordt zelfs afgeraden door de meeste fabrikanten.
In het overgrote deel van de gevallen ontvang je na het cv-onderhoud een geldig wettelijk attest. Er is natuurlijk één belangrijke uitzondering: als de ketel kapot of onveilig is, mag de chauffagist geen attest uitreiken.
Als de cv-installatie wordt afgekeurd, ontstaat de verplichting om de cv-installatie te laten repareren of vervangen. Vervolgens moet je binnen 3 maanden een nieuwe keuring laten uitvoeren. Wie na verloop van deze termijn blijft stoken met onveilige of gebrekkig functionerende ketel, kan een proces-verbaal en een boete krijgen voor een milieumisdrijf. Tenslotte ben je in zo’n geval niet gedekt door de brandverzekering, mocht er brand (of andere schade) ontstaan.
Heel interessant in deze context: het interview met onze cv-expert over de verschillende stappen van een goed onderhoud.
CV-ketel in panne? Voor ketels ouder dan 12 à 15 jaar, zal de chauffagist doorgaans adviseren om een nieuwe cv-ketel te installeren (in plaats van een herstelling). Het risico op een nieuwe panne na een herstelling, stijgt met de leeftijd van de cv-ketel. En een nieuwe condensatieketel is namelijk een pak zuiniger dan het oude exemplaar.
Vind alle bijkomende informatie over de keuring en onderhoud van jouw cv-ketel op Vlaanderen.be
Plan nu een professioneel onderhoud en slaap op beide oren!
Zorg voor een veilige en betrouwbare verwarming met een keuringsbewijs voor jouw cv-ketel op gas of mazout