Wat is het kostenplaatje van renovatieplicht in Vlaanderen?

Inhoudstafel

Sinds 1 januari, zijn nieuwe eigenaars van woningen met een EPC-label E of F verplicht om binnen vijf jaar te renoveren naar minstens label D. Deze renovatieplicht is bedoeld om de energie-efficiëntie van woningen te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen. Maar wat houdt deze verplichting precies in? Hoeveel kost het om een woning energiezuinig te maken? En welke financiële opties zijn beschikbaar? In dit artikel duiken we dieper in op deze vragen en bieden we inzicht in de impact op de woningmarkt.

EPC certificaat nodig?

Aan vaste prijs

Energieprestatiecertificaat (EPC) en Labels

Een energieprestatiecertificaat (EPC) schat het theoretische energieverbruik van een woning op basis van verschillende parameters. Het EPC wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar en gelinkt aan een label, variërend van A+ (zeer energiezuinig) tot F (energieverslindend). Nieuwe eigenaars van woningen met een E of F label moeten binnen vijf jaar renoveren tot minstens label D.

EPC certificaat -renovatieverplichting-eengezinswoning
Schema van het langetermijnpad voor eengezinswoningen. Bron: Vlaanderen.be

Impact op de Woningmarkt

De renovatieplicht heeft aanzienlijke implicaties voor de woningmarkt. Meer dan de helft van de Vlaamse huizen moet binnen vijf jaar gerenoveerd worden, wat de vraag naar renovatieservices en -materialen vergroot. Banken moedigen energiezuinige woningen aan door betere voorwaarden te bieden, wat invloed kan hebben op leningkosten. Uit een studie blijkt dat meer dan de helft van de Belgen geen woning met een slechte energiescore wil kopen, wat kan leiden tot prijsverschillen tussen energie-efficiënte en energieverslindende woningen.

Le Conseil Jaimy : poncez le support avant de peindre !

Il est tentant de vouloir brûler les étapes pour terminer le chantier plus vite … Erreur ! Il faut poncer soigneusement le support avant de le peindre. Si vous négligez ce point, la peinture ne va pas tenir dans le temps et vous allez devoir recommencer tout le travail.

Use this type of box to give an advice 

Energetische Renovaties en Kosten

De kosten van energetische renovaties variëren afhankelijk van de specifieke situatie van de woning. Een tool zoals Setle kan gebruikt worden om renovatiekosten te schatten op basis van het EPC van de woning. Renovaties kunnen onder meer dakisolatie, ramen, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, een nieuwe gasketel, zonnepanelen en/of een zonneboiler omvatten. De kosten voor deze renovaties kunnen variëren van 15.000 tot 100.000 euro, afhankelijk van de omvang van de benodigde verbeteringen.

Meer weten

Ontdek in dit artikel “Impact van het energieprestatiecertificaat op de Belgische woningmarkt” de impact van het energieprestatiecertificaat op de Belgische woningmarkt. Leer hoe het EPB-label de verkoop en de huur beïnvloedt en kopers en huurders aanmoedigt om te kiezen voor energiezuinige woningen.

Financieringsmogelijkheden

Gelukkig zijn er financiële stimulansen beschikbaar om energetische renovaties te ondersteunen. De MijnVerbouwpremie vervangt de vroegere Vlaamse renovatiepremies en energiepremies en biedt financiële ondersteuning voor isolatie, zonneboilers, warmtepompen en andere energiebesparende maatregelen. Daarnaast is er een EPC-labelpremie voor het behalen van hogere energielabels na renovaties. Ook is er een premie voor zonnepanelen, hoewel deze premie in de loop der jaren kan verminderen.

De renovatieplicht heeft een aanzienlijke impact op de Vlaamse woningmarkt en benadrukt het belang van energiezuinige woningen. Energetische renovaties zijn essentieel om woningen te upgraden naar hogere energielabels en de CO2-uitstoot te verminderen. Hoewel renovatiekosten kunnen variëren, zijn er verschillende financiële stimulansen beschikbaar om eigenaars te helpen bij het financieren van deze belangrijke verbeteringen. Het is raadzaam om een professioneel advies in te winnen en de beschikbare premies te onderzoeken bij het plannen van een energetische renovatie.

Deel op

Inhoudstafel

Deze artikelen kunnen je interesseren