Impact van het energieprestatiecertificaat op de Belgische Woningmarkt

Inhoudstafel

Het Energieprestatiecertificaat (EPC) speelt een essentiële rol bij de verkoop en verhuur van woningen in heel België. Het EPC biedt inzicht in de energiezuinigheid van een woning en heeft steeds meer impact op de Belgische woningmarkt. In dit artikel onderzoeken we de betekenis van de EPC-score en het belang ervan bij vastgoedtransacties, en bekijken we hoe Belgische woningeigenaren worden aangemoedigd om hun woningen energie-efficiënter te maken.

EPC certificaat nodig?

Aan vaste prijs

Richtprijs:

€209 tot €269

Afhankelijk van de eigenschap waarop het verzoek betrekking heeft.

Efficientie: 70%

Energieprestatiecertificaat en Energie-efficiëntie

Het Energieprestatiecertificaat (EPC) beoordeelt de energie-efficiëntie van een woning op een schaal van A+ tot F. Een A+ label geeft aan dat de woning zeer energiezuinig is, terwijl een F label wijst op aanzienlijke energieverspilling. Deze beoordeling fungeert als een cruciale indicator voor potentiële kopers en huurders, aangezien het hen inzicht verschaft in de te verwachten energiekosten, de milieuvriendelijkheid van de woning alsook de eventuele meerkost van een energetische renovatie.

Meer weten

Ontdek in dit artikel “Wat Is Het Kostenplaatje Van Renovatieplicht In Vlaanderen?” de impact van de renovatieplicht in Vlaanderen gekoppeld aan de EPC-score van je woning, kosten en financiële bijstand.

Invloed op de Verkoopprijs

Talloze studies benadrukken de impact die de EPC-score heeft op de verkoopprijs van een woning. Potentiële kopers zijn vaak bereid om extra te betalen voor een woning met een betere energie-efficiëntie. Verlaagde energiekosten op de lange termijn en een verminderde ecologische voetafdruk zijn hierbij doorslaggevend. Aan de andere kant kunnen woningen met een lage EPC-score juist een negatieve invloed hebben op de verkoopprijs. Dit zet verkopers aan om hun panden te upgraden en te verbeteren.

Het is ook van belang om op te merken dat sinds januari 2023, bij de aankoop van een woning met een EPC-label F of E, er, in Vlaanderen,  een renovatieverplichting geldt. Dit houdt in dat kopers wettelijk verplicht zijn om binnen een periode van 5 jaar renovaties uit te voeren om de energie-efficiëntie van de woning te verhogen. Hierdoor wordt de overstap naar een duurzamer en efficiënter energieverbruik gestimuleerd. Deze nieuwe regelgeving benadrukt het belang van een gunstige EPC-score en zet zowel kopers als verkopers aan tot actie om energiezuinigere huisvesting te bevorderen.

EPC certificaat -renovatieverplichting-eengezinswoning
Schema van het langetermijnpad voor eengezinswoningen. Bron: Vlaanderen.be

Invloed op de Huurprijs

Het EPC-certificaat laat ook zijn stempel achter op de huurprijs van een woning. Verhuurders van panden met een lage EPC-score zullen lagere huurprijzen moeten hanteren om de woning aantrekkelijker te maken voor de huurmarkt. Aan de andere kant hebben verhuurders van energiezuinige woningen met een hoge EPC-score de mogelijkheid om een hogere huurprijs te vragen vanwege de uitstekende energie-efficiëntie en een verlaagde energiekost voor de huurder.

Jaimy's advies

Maak van de gelegenheid gebruik om ook je elektrische installatie te laten inspecteren. Profiteer van het combipakket EPC + elektrisch keuringattest.

Voordelig Energy Pack

Je bespaart ten minste €69

combipack PEB + attestation de conformité électrique

Betekenis van het EPC voor Huurders

Het EPC-certificaat fungeert als een waardevol hulpmiddel voor toekomstige huurders om een kijkje te nemen in de energiezuinigheid van een woning voordat ze hun handtekening onder een huurovereenkomst zetten. Een hogere EPC-score kan duiden op hogere energiekosten, wat een belangrijk aspect kan zijn in hun keuzeproces. Huurders die duurzaamheid en kostenbesparing hoog in het vaandel dragen, zullen eerder de voorkeur geven aan woningen met een gunstig EPC-certificaat. Ook de huurindexering zal beperkt zijn als de woning geen correcte EPC score kan voorleggen.

Meer weten

In dit artikel “Het cv-onderhoud in 10 stappen: van afspraak tot wettelijk attest” ontdek je een gedetailleerd stappenplan voor het onderhoud van de cv-ketel. De onderhoudsprocedure kan namelijk verschillen voor een een mazoutketel of een systeem op aardgas.

EPC certificaat -renovatieverplichting-appartement
Schema van het langetermijnpad voor appartementen. Bron: Vlaanderen.be

Bewustwording en Duurzaamheid

Het EPC-certificaat speelt dus een belangrijke rol bij het vergroten van de bewustwording van energie-efficiëntie en duurzaamheid in de huurmarkt. Huurders worden aangemoedigd om meer aandacht te besteden aan de energieprestaties van woningen en om te kiezen voor milieuvriendelijkere opties. Verhuurders worden gestimuleerd om te investeren in energiebesparende maatregelen en duurzame renovaties, waardoor ze niet alleen aantrekkelijker worden voor huurders, maar ook een positieve bijdrage leveren aan het milieu.

De centrale rol van het Energieprestatiecertificaat (EPC) in de Belgische vastgoedmarkt is onbetwistbaar. Het biedt een helder en nauwkeurig beeld van de energiezuinigheid van woningen, wat direct invloed heeft op verkoop- en huurprijzen. Met scores variërend van A+ tot F, dient het als een cruciale indicator voor potentiële kopers en huurders. Bovendien stimuleert de invoering van renovatieverplichtingen voor woningen met een lage EPC-score sinds 2023 een duurzamere aanpak in de vastgoedsector. Zowel kopers, verkopers als verhuurders worden aangemoedigd om de energie-efficiëntie van woningen serieus te nemen, wat niet alleen financiële maar ook ecologische voordelen oplevert

Boek een EPC-attest aan vaste prijs

Prijzen variëren afhankelijk van het type woning en de regio

Deel op

Inhoudstafel

Deze artikelen kunnen je interesseren