Asbest in jouw woning

Inhoudstafel

Asbest, een natuurlijke delfstof bekend om zijn brandwerende en isolerende eigenschappen, is vaker in woningen te vinden dan men denkt. Hoewel het in het verleden vaak werd gebruikt in de bouw, brengt het gezondheidsrisico's met zich mee als het niet goed wordt beheerd.

Asbest attest nodig?

Aan vaste prijs met alle kosten inbegrepen

Wat is asbest?

Asbest komt van het Griekse ‘asbestos’, wat ‘onbrandbaar’ betekent en is eigenlijk een verzamelnaam voor zes in de natuur gevonden mineralen die bestaan uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Het is een natuurlijke delfstof die relatief goedkoop in een open mijn uit rotsen wordt gewonnen. Door zijn positieve eigenschappen (brandwerendheid, isolerend, slijtvastheid, sterkte) is asbest in het verleden veelvuldig gebruikt geweest in verschillende toepassingen. Het werd met of zonder bindmiddel verwerkt in bouwproducten zoals cement, bitumen, lijm en kunststof. Het gevaar van dit mineraal zit voornamelijk in de vezelstructuur die alleen in de lengte breekt, waardoor steeds dunnere naalden vrijkomen

Comparez les devis pour vos projets de rénovation

Gebonden of ongebonden

Gebonden of ongebonden asbest slaat op de wijze van het verwerken van de vezels. Zijn de vezels verwerkt met een bepaald bindmiddel? Dan spreken we van (hecht)gebonden asbest. Het uiteindelijke materiaal bevat meestal ongeveer 10% aan asbestvezels. Enkele voorbeelden van gebonden toepassingen zijn golfplaten, asbestcement, asbesthoudende vloertegels en bekledingen, pakkingen en dichtingen. De vezels blijven gevangen door zijn drager.


Ongebonden of losse asbest bestaat uit weinig of geen bindmiddel, m.a.w. de concentratie van asbestvezel ligt dus veel hoger. Ongebonden asbest materialen zijn daarenboven ook nog gevoeliger voor beschadigingen en laten makkelijk asbestvezels los in de omgeving wat het gevaar aanzienlijk vergroot.

asbesthoudende-golplaten - asbestisolatie-leidingen
Bron: Asbest Platform

Jaimy's advies

Asbest in jouw woning kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het is essentieel om te weten of en waar asbest zich bevindt om je gezin veilig te houden. Hoewel sommige asbestsoorten onschadelijk lijken, kunnen ze bij verwering of schade gevaarlijke vezels in de lucht vrijlaten.

Neem geen risico!

Of je nu een oude woning renoveert, koopt of gewoon veilig wilt wonen, een asbestattest is van cruciaal belang. Een gecertificeerde asbestexpert kan de aanwezigheid en de staat van het asbest nauwkeurig beoordelen en adviseren over de beste verwijderingsmethoden.

Neem nu actie!

Wil je zekerheid over jouw woning? Maak nu een afspraak met een asbestdeskundige voor een grondige inspectie en ontvang jouw asbestattest. 

Waar kan je asbest in jouw huis vinden?

Asbest was een populaire grondstof voor de bouwsector omdat het relatief goedkoop is en voor veel verschillende toepassingen geschikt is. Het was vooral populair vanwege de brand- en vochtwerende eigenschappen in keukens, badkamers, daken, vloeren, enz. Maar je kan het ook terugvinden in vloeren, rond isolatie leidingen en elektriciteitskasten, kabels en dichtingen. Met het blote oog kan je nooit 100% zeker zijn of een materiaal al dan niet asbesthoudend is. Er zijn wel veel voorkomende toepassingen dat je vaak kan tegenkomen.

Veel voorkomende asbestbronnen in een woning zijn:

  • Gevels: gevelbeplating, leien,…
  • Daken: golfplaten, leien, schoorstenen, dekstenen, onderdak, dakranden,…
  • Vloeren: vinyl, lijmen voor tegels,…
  • Decoratie: vensterbanken, valse marmer, afwerkingslagen,…
  • Afvoeren en goten

Richtprijs

Asbest Attest

485 tot €895

Door een Asbestdeskundige, afhankelijk van de oppervlakte van het eigendom en exclusief de kosten voor het aanvragen van extra asbestmonsters.

Hoe weet je of jouw woning asbest bevat?

asbest-bevat-woning
Bron: Asbest Platform

Door het uitvoeren van een asbestinventarisatie door een gecertificeerde deskundige kom je te weten of er asbest in jouw woning verwerkt is. De expert die de inventarisatie uitvoert, verzamelt voor en tijdens de inspectie alle noodzakelijke gegevens, neemt indien nodig een aantal stalen en brengt vervolgens een rapport uit met de resultaten van de inspectie. Nadien is het aan jou de keuze om het asbest te laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar.

Is asbest gevaarlijk?

Asbestvezels zijn minuscuul en splitsen in de lengterichting waardoor er zich nog fijnere vezels kunnen vormen. Er zijn 2 groepen vezels: serpentijnen en amfibolen waarvan de laatste groep de gevaarlijkste vorm is. Deze vezels zijn recht en kunnen in het lichaam doordringen tot de kleinste cel. Gebonden asbesttoepassingen in goede staat (d.w.z. geen zichtbare schade of verwering) zijn ongevaarlijk voor de omgeving. We stellen echter vast dat de meeste toepassingen langer dan 50 jaar geleden geplaatst zijn en dat deze zich in slechte staat bevinden. Wanneer de asbestvezel los kan komen van de drager is er kans op verspreiding en inademing. Wettelijk gezien mag je in kleine hoeveelheden en volgens een aantal vormvereisten zelf gebonden asbesttoepassingen verwijderen en afvoeren naar het containerpark.

asbest-gevaarlijk-asbest-attest
Bron: Asbest Platform

Wanneer je een vermoeden hebt van ongebonden asbesttoepassingen is het sterk aangeraden om contact op te nemen met een expert. Losse asbesttoepassingen mogen niet zelf verwijderd worden gezien het risico op het verspreiden van losse asbestvezels in de omgeving zeer groot is.

OPGELET: Enkel asbestverwijdering firma’s met een erkenning mogen deze toepassingen verwijderen in een hermetisch afgesloten zone. 

Meer weten

In dit artikel “Plaatsbezoek Asbestdeskundige“, ontdek de rol en expertise van een asbestdeskundige bij de analyse van uw woning. Van voorbereiding tot officieel asbestattest, leer alles over het grondige en respectvolle proces voor het identificeren en verifiëren van asbestmaterialen in uw eigendom.

Asbest in woningen is een verborgen gevaar waarvan het belangrijk is om bewust te zijn. Als je vermoedt dat er asbest in jouw woning is, is het raadzaam om onmiddellijk een gecertificeerde deskundige in te schakelen voor een inventarisatie. Hoewel sommige asbesttoepassingen zelf kunnen worden verwijderd, brengt ongebonden asbest ernstige risico’s met zich mee en vereist professionele verwijdering.

Zorg voor de veiligheid van jou en je geliefden door bewust te zijn van de aanwezigheid en het beheer van asbest in jouw woning.

Vermoeden van asbesttoepassingen in jouw woning? 

Neem contact met ons op en wij zorgen dat de juiste experten jou kunnen begeleiden.

Deel op

Inhoudstafel

Deze artikelen kunnen je interesseren