Wat als de elektrische installatie niet conform is?

Inhoudstafel

Elektriciteit afgekeurd? Wat zijn de mogelijke oorzaken, gevolgen, oplossingen, en prijzen. U leest het hier.
Elektriciteit afgekeurd? Wat zijn de mogelijke oorzaken, gevolgen, oplossingen, en prijzen. U leest het hier.

Ongeveer 90% van de verkochte woningen in Vlaanderen zijn wat betreft de elektriciteit niet-conform bij de verkoop. Bij ongeveer de helft is er sprake van een veiligheidsrisico. Wat zijn de implicaties, en wat is de kostprijs om de elektriciteit opnieuw conform te maken?

Het elektrisch keuringsattest is wettelijk verplicht bij de verkoop van een woning. Het moet namelijk mee opgenomen worden in de notariële akte. Beschikken over elektrisch keuringsattest betekent absoluut niet dat de elektriciteit ook conform is.

 
Voorkom problemen

En boek een elektrisch keuringsattest met Jaimy.

Oudere woningen zijn vrijwel nooit in orde bij de verkoop. Dat heeft vooral te maken met de steeds strengere veiligheidsnormen. De technologie voor elektrische installaties is de afgelopen decennia bovendien flink geëvolueerd, met bijzonder veel aandacht voor preventie van brand en elektrocutie. Een voorbeeld? Niet-automatische zekeringen of stopcontacten zonder aarding – vroeger standaard in elke woning – worden vandaag altijd afgekeurd.

Kan de woningverkoop doorgaan als de elektriciteit niet-conform is?

Ja. De verkoop kan gewoon doorgaan, ook al is de elektriciteit afgekeurd. Een niet-conform keuringsverslag of gelijkvormigheidsverslag is meer regel dan uitzondering bij de verkoop van een woning.

De verkoper is enkel verplicht om over een elektriciteitsattest te beschikken – ook al is de installatie niet  in orde.

De koper moet de installatie (indien afgekeurd) binnen 18 maanden na het ‘verlijden van de akte’ bij de notaris opnieuw laten keuren.

Richtprijs: € 200-400 per zonnepaneel
Efficientie: 20%

Wat zijn de oorzaken van een afkeuring of niet-conform keuringsattest?

 • Het ontbreken van het eendraadsschema en het positie- of situatieschema.
 • Gebrekkig geïsoleerde geleiders.
 • Een ontbrekende, kapotte of gebrekkig functionerende aarding. Veel oude woningen beschikken over tal van stopcontacten zonder aarding (te herkennen aan het pinnetje in het stopcontact). Een aarding is bestemd om elektrocutie te vermijden.
 • Stopcontacten en schakelaars die ingebouwd zijn in een houten wand, zonder inbouwdoos.
 • Een verouderde verdeelkast of groepenkast.
 • Te veel stopcontacten per stroomkring: er geldt een beperking van 8 stopcontacten per stroomkring.
 • Er is geen hoofddifferentieelschakelaar, of hij is kapot.
 • Ontbrekende kalibreerelementen.
 • Herstelde oude zekeringen: een kapotte zekering repareren is levensgevaarlijk. Laat deze vervangen door moderne, automatische zekeringen.
 • Kapotte, slecht aangesloten of sterk verouderde elektriciteitsdraden.
 • Het gebruik van stopcontacten of elektrische kabels dichtbij water, bijvoorbeeld in de keuken of de badkamer.
 • De elektriciteitsschema’s komen niet (langer) overeen met de realiteit in de elektriciteitskast.

Boek een elektrische keuring door een erkend expert

Le Conseil Habitatpresto : poncez le support avant de peindre !

Il est tentant de vouloir brûler les étapes pour terminer le chantier plus vite … Erreur ! Il faut poncer soigneusement le support avant de le peindre. Si vous négligez ce point, la peinture ne va pas tenir dans le temps et vous allez devoir recommencer tout le travail.

Use this type of box to give an advice 

Wat zijn de mogelijke gevolgen van een afkeuring of niet-conform keuringsattest?

 • Meer risico op stroompannes, elektrocutie of brand.
 • In geval van brand of ongelukken: de verzekeringsmaatschappij kan zich terugtrekken, of fors minder uitbetalen als er geen geldig (of conform) attest beschikbaar is.
 • Een boete van de FOD Economie – die in theorie niet vaak wordt gegeven.

Hoeveel kost het conform maken van de elektriciteit?

Het kostprijs voor het conform maken van de elektriciteit voor een bestaande woning is afhankelijk van de opgesomde punten in keuringsverslag, de staat van de woning en de omvang van de werken om de installatie conform te maken:

 • Soms gaat het over een paar uur werk, zoals het vervangen van een aantal schakelaars, stopcontacten of een lusterklemmen. Reken daartoe op een uurtarief tussen 30 en 80 euro per uur, exclusief btw en reiskosten.
 • Om een bestaande zekeringkast in orde te zetten, betaal je bijvoorbeeld tussen 500 € en 1300 € exclusief btw, afhankelijk van de toestand en de grootte van de huidige kast.
 • Meer ingrijpende werken? Dan moet je rekenen op een kostprijs tussen 500 € en 5.000 €.

Hoeveel kost een elektrisch keuringsattest?

Dienst
Kostprijs

Elektrisch keuringsattest

€179

Opmaken van de elektrische schema’s

vanaf €379

Conformiteitspakket (Diagnose + Elektrische schema’s + Keuringsattest + Herkeuring)

vanaf €499

Een elektrisch keuringsattest uitgevoerd door een erkende keuringsinstantie is essentieel om de veiligheid en betrouwbaarheid van elektrische installaties te waarborgen. Door het boeken van een dergelijk keuringsattest, ben je verzekerd van een grondige inspectie van je elektrische systeem, inclusief bedrading, schakelaars en stopcontacten. Dit biedt gemoedsrust, aangezien eventuele gebreken of veiligheidsrisico’s tijdig kunnen worden geïdentificeerd en verholpen. Bovendien kan een positief keuringsattest dienen als bewijs van naleving van wettelijke vereisten en kan het nuttig zijn bij de verkoop of verhuur van een woning of bedrijfspand. Investeer daarom in de veiligheid van je elektrische installaties en boek een elektrisch keuringsattest bij een erkende keuringsinstantie.

Investeer daarom in de veiligheid van je elektrische installaties en boek een elektrisch keuringsattest bij een erkende keuringsinstantie.

Deel dit artikel

Inhoudstafel

Deze artikelen kunnen je interesseren