Soorten energiemeters: voor- en nadelen digitale meters

Snelle links

In dit artikel ontdek je verschillende soorten energiemeters, zoals analoge, digitale en slimme meters, met hun respectievelijke voor- en nadelen. Leer hoe een digitale meter je kan helpen bij het automatisch opnemen van meterstanden, het eenvoudig overschakelen tussen tarieven en het ontvangen van injectievergoedingen voor zonnepaneelgebruikers. Krijg inzicht in je energieverbruik en bespaar op je energiefactuur.

Niet zeker welke energiemeter je hebt of onduidelijkheid over de verschillen tussen de meters? Hier volgt een overzicht van elke meter en wat deze inhoudt.

Vraag advies aan een expert

Soorten energiemeters

Analoge meter
Digitale meter
Slimme meter
Slimme meter energie

Meterstand weergave (telwerk met cijfers)

Draaiende wieltjes

Digitaal scherm + knipperend lampje

Digitaal scherm + knipperend lampje + 

p1-poort

Bouwjaar

>1894

<2012

>2011

Specificiteit

Elektromechanishe meter, terugdraaiende teller

Kan afzonderlijk de opname en injectie meten van elektriciteitsverbruik

Verplicht

Eenvoudige verandering van tarief, van mono-uur naar twee-uur of vice versa

Meterstand

Fysiek onderzoek door uw leverancier 

Informatie ontvangen

Informatie versturen

Voordelen

___

Nettarief werkelijke afname + injectievergoeding

Nettarief werkelijke afname + injectievergoeding

Automatische aanpassing statiegeldfacturen aan je werkelijke verbruik

Omschakelen naar digitale meter?

Vlaanderen: FLUVIUS
Wallonië: ORES & RESA
Brussel: SIBELGA

Voordelen digitale meter

Automatische meteropnames

Digitale meters nemen automatisch alle meterstanden van je elektriciteits-en aardgasverbruik op en sturen ze door naar de netbeheerder.

Zo registreren ze ook de stroomafname en injectie van zonnepanelen. Er zijn vier meterstanden die worden opgenomen

  • Dagtarief verbruik
  • Nachttarief verbruik
  • Dagtarief geinjecteerde stroom
  • Nachttarief geinjecteerde stroom

Makkelijke overschakeling

Digitale meters laten je toe om makkelijk over te schakelen van dag-en nachttarief naar één tarief, of andersom. Dit kan niet met een analoge meter.

Injectievergoedingen

Ben je zonnepaneleneigenaar met met een energietarief over een injectievergoeding, dan krijg je een vergoeding voor elke zelf opgewekte kWh die je terug stuurt op het net.

Tip van Jaimy

Op je digitale meter staat er P- en P+. Staat er een pijltje boven P- dan stuurt je digitale meter je elektriciteit terug op het net. Staat het pijltje boven de P+, dan verbruik je zelf elektriciteit van het net.

Kostefficiëntie

Met betere monitoring kun je je elektriciteitsverbruik kostenefficiënter maken. Digitale meters maken het gemakkelijk om je stroomverbruik op te volgen en slimmer te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld je vaatwasser en wasmachine overdag laten draaien wanneer je zonnepanelen het meest productief zijn. Op deze manier kun je tot 15% besparen op je energiefactuur.

Nooit teveel energiemonitoring

Gratis

Ben je nieuwsgierig naar je energieverbruik en wil je weten welke apparaten de meeste stroom verbruiken? Of wil je op afstand een oogje in het zeil houden? Met een digitale meter kun je deze behoeften gemakkelijk combineren met andere monitoringsystemen of -applicaties. Je kunt bijvoorbeeld controleren welke apparaten aan vervanging toe zijn of controleren of je alle apparaten correct hebt uitgeschakeld als je niet thuis bent.

Als Luminus-klant kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de Luminus EnergyControl Monitor-app. Met deze app kun je al je energiegegevens van je woning bekijken op je smartphone. Daarnaast krijg je slimme inzichten, tips voor energiebesparing en kun je de productie en injectie van je zonnepanelen op elk moment volgen.

Naast de voordelen die gepaard gaan met de installatie van een digitale meter, is het ook belangrijk om te weten dat de installatie ervan gratis is in Vlaanderen.

Nadelen Digitale meter

Bewust energieverbruik blijft essentieel: Hoewel digitale en slimme meters informatie verstrekken over je energieverbruik, is het nog steeds aan jou om bewust met je energie om te gaan. De meter zal deze bewustwording niet automatisch voor jou regelen. Daarnaast hebben digitale meters nog een paar nadelen:

Verhoogd energieverbruik en langere terugverdientijd

Het is belangrijk op te merken dat digitale en slimme meters zelf elektriciteit verbruiken, in tegenstelling tot analoge meters. Dit kan leiden tot een beperkte toename van het energieverbruik. Ook is de terugverdientijd van zonnepanelen langer voor een systeem met een digitale meter dan voor een zonnepaneel-system van terugdraaiende teller

Gevoeligheid voor storingen

Aangezien digitale en slimme meters verbonden zijn met het netwerk, zijn ze mogelijk gevoeliger voor storingen of technische problemen.

Kortere levensduur

Een ander aspect om rekening mee te houden is dat digitale en slimme meters over het algemeen een kortere levensduur hebben dan analoge meters.

Installeer zonnepanelen

En draag bij aan een duurzame toekomst

Maak vandaag nog de overstap naar schone energie! Neem nu contact met ons op en ontdek hoe je kunt profiteren van de voordelen van zonne-energie. 

Samen kunnen we een verschil maken!

FAQ's

Kan een digitale of slimme meter ook terugdraaien?

Nee. Je ziet de slimme meter niet meer fysiek ‘terugdraaien’ wanneer je meer zonne-energie injecteert dan je verbruikt. Volgens de oorspronkelijke regeling zou het berekeningsprincipe en het financiële voordeel ook met de digitale meter nog 15 jaar overeind blijven. Die regeling werd begin 2021 vernietigd door het Grondwettelijk Hof, waarna de Vlaamse Overheid een compensatieregeling voor dedupeerde prosumenten uitwerkte. Lees hier meer.

Hoe wordt het financiële voordeel berekend met de digitale teller?

Er is een afname-display en een injectie-display met je afgenomen en geïnjecteerde elektriciteit van het elektriciteitsnet (ook wel afnameregister en injectieregister genoemd). De geïnjecteerde elektriciteit wordt dan afgetrokken van de afgenomen elektriciteit. Het verschil tussen tussen beide getallen wordt op het eind van het jaar verrekend door de energieleverancier.

Kan ik weigeren om een digitale teller te installeren?

Sinds 1 juli 2019 worden enkel nog digitale meters geplaatst in nieuwbouwwoningen en bij ingrijpende verbouwingen. Eigenaars van zonnepanelen komen bovendien het eerst aan de beurt voor het vervangen van de terugdraaiende teller door een slimme meter.
Een digitale meter weigeren is dus geen optie op lange termijn. Eigenaars van zonnepanelen kunnen wel tot 2025 om uitstel vragen bij Fluvius, maar dan mislopen ze de compensatie van de Vlaamse Overheid.
Ook bij particulieren zonder zonnepanelen en in bestaande woningen zal Fluvius de komende jaren stelselmatig alle oude, analoge elektriciteitsmeters in Vlaanderen vervangen door een digitaal exemplaar.

Conclusie: 

Digitale meters bieden een aantal voordelen, zoals automatische meteruitlezing, flexibiliteit bij het overschakelen tussen tarieven en de mogelijkheid om een vergoeding te ontvangen voor de aanschaf van zonnepanelen. Ze maken ook een efficiënter gebruik van elektriciteit mogelijk en bieden mogelijkheden voor energiecontrole. Als je geld wilt besparen op je energierekening en een beter beeld wilt krijgen van je energieverbruik, is het de moeite waard om over te stappen op een digitale meter. 

Het is een stap naar een meer duurzame en rendabele energiehuishouding.

Deel op

Snelle links

Deze artikelen kunnen je interesseren