Wie mag zonnepanelen installeren?

Inhoudstafel

Zonnepanelen installeren vereist technische vaardigheden en specifieke kennis. Deze expertise ligt in feite op het kruispunt van verschillende vaardigheden. Zonder verder oponthoud, ontdek wie gekwalificeerd is om u deze diensten te leveren...

Het kiezen van de juiste installateur van zonnepanelen is cruciaal voor een veilige en efficiënte installatie. Het bepalen van de beste locatie en configuratie voor zonnepanelen is niet eenvoudig. Daarom is het sterk aan te raden om een beroep te doen op een betrouwbare vakman via het RESCert-netwerk in België.

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan van een erkend installateur uit jouw regio.

Mag iedereen zonnepanelen installeren?

Kort antwoord: Nee!

Het installeren van zonnepanelen vereist vakmanschap en technische kennis. Het is aanbevolen om een erkend en gecertificeerd installatiebedrijf in te schakelen. Deze bedrijven hebben de expertise en ervaring om zonnepanelen veilig en efficiënt te installeren. Daarnaast kunnen zij ook advies geven over de beste locatie en configuratie van de panelen. Het is belangrijk om te controleren of het installatiebedrijf beschikt over de vereiste certificeringen en vergunningen voor zonnepaneleninstallaties. Sommige firma’s hebben zo’n certificaat niet en bieden klanten zonnepanelen aan tegen bodemprijzen. Met alle gevolgen vandien.

Krijg een offerte van een erkend installateur

Wat zijn de vaardigheden van een installateur van zonne-energie?

Op het technische niveau moeten zonnepaneelinstallateurs een diepgaand begrip hebben van de werking van fotovoltaïsche systemen, de soorten zonnepanelen, omvormers, montagesystemen en verwante apparatuur. Over het algemeen zijn dit professionals in de elektrotechniek. Ze moeten echter een passende opleiding volgen en relevante certificering hebben voor het installeren van zonne-energiesystemen.

Installateurs moeten in staat zijn de locatie te evalueren waar de zonnepanelen worden geïnstalleerd om de beste oriëntatie, optimale helling en geschikte locatie van de panelen voor maximale energieproductie te bepalen.

Ze moeten in staat zijn de zonnepanelen op het dak of op de grond te monteren, ze aan de omvormers te verbinden, het nodige elektrische bedrading uit te voeren en ervoor te zorgen dat het hele systeem goed werkt.

Op veiligheidsniveau moeten installateurs voldoen aan de geldende normen om de risico’s van elektrische installaties en van toegang tot daken of montagesystemen te minimaliseren. Ze moeten ook over de nodige vaardigheden beschikken voor het regelmatig onderhouden van het zonne-energiesysteem en het oplossen van eventuele problemen of storingen.

Checklist voor een betrouwbare zonnepanelen installateur

Het vinden van een betrouwbaar installatiebedrijf voor zonnepanelen vereist een methodische aanpak en zorgvuldig onderzoek. Hier is een checklist om je op weg te helpen:

 1. Online zoeken:
  Begin met online te zoeken naar bedrijven die zonnepanelen installeren in België. Gebruik zoekmachines, professionele gidsen en gespecialiseerde websites.
 2. Controleer referenties: Controleer referenties en getuigenissen van klanten op de website van het bedrijf of online beoordelingsplatforms. Dit geeft je een idee van de klanttevredenheid in het verleden.
 3. Certificeringen en kwalificaties: Zorg ervoor dat het bedrijf gecertificeerd is en over de nodige kwalificaties beschikt om zonnepanelen te installeren. Sinds maart 2023 moet elk bedrijf dat fotovoltaïsche zonnepanelen wil installeren ten minste één RESCert PV-gecertificeerde persoon in zijn team hebben. Deze certificering wordt in Wallonië “Qualiwall” genoemd. Bijgevolg mag vanaf nu elke installateur die geen Rescert PV-certificaat heeft, geen fotovoltaïsche panelen meer installeren in Wallonië.
 4. Ervaring en anciënniteit: Geef de voorkeur aan bedrijven met een gevestigde ervaring in de zonne-energiesector in België. Een bedrijf met een bewezen staat van dienst in de markt is over het algemeen betrouwbaarder.
 5. Vergunning en verzekering: Controleer of het bedrijf een geldige exploitatievergunning heeft en goed verzekerd is. Dit zorgt ervoor dat je beschermd bent in het geval van een probleem tijdens de installatie.
 6. Project portfolio: Bekijk de eerdere projecten van het bedrijf. Dit kan beschikbaar zijn op hun website of door rechtstreeks contact met hen op te nemen. Een portfolio van voltooide projecten kan je een idee geven van hun expertise.
 7. Gedetailleerde offertes: Vraag gedetailleerde offertes aan bij verschillende bedrijven. Vergelijk offertes op het gebied van kosten, gebruikte materialen, garanties en installatietijden.
 8. Online reputatie: Zoek naar beoordelingen en opmerkingen over het bedrijf op online platforms, forums of sociale netwerken om een idee te krijgen van hun reputatie bij klanten.
 9. Neem contact op met eerdere klanten: aarzel niet om het bedrijf om referenties te vragen van klanten met wie ze onlangs hebben samengewerkt. Neem contact op met deze klanten om meer gedetailleerde feedback te verzamelen over hun ervaring met het bedrijf.
 10. Garanties en service na verkoop: Zoek uit welke garanties het bedrijf biedt op producten en after-sales services. Een betrouwbaar bedrijf moet bereid zijn om doorlopende ondersteuning te bieden na de installatie. De zonnepanelen van hoge kwaliteit die door onze partners worden geïnstalleerd, worden geleverd met een kwaliteitszegel en een garantie van 25 jaar op onderdelen, vakmanschap en elektriciteitsproductie.
 11. Gekwalificeerde installateurs: Zorg ervoor dat het bedrijf een team van gekwalificeerde en ervaren installateurs heeft om het project te voltooien.
 12. Prijsvergelijking: Vergelijk zorgvuldig offertes, de inbegrepen diensten en de kwaliteit van de aangeboden producten. Ga niet te snel in op de goedkoopste aanbieding.

Als je deze checklist volgt, zou je een betrouwbaar installatiebedrijf voor zonnepanelen in België moeten kunnen vinden voor jouw project. Vergeet niet om grondig onderzoek te doen en alle vragen te stellen die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen.

Dankzij het netwerk van RESCert-gecertificeerde partners in België kan Jaimy by Belfius je altijd een of meer aantrekkelijke deals aanbieden van betrouwbare professionals in jouw buurt. 

We besparen je ook al het werk van controle en onderzoek, omdat we dit alleen doen voordat we met een nieuwe partner samenwerken. Je kunt dus volledig vertrouwen op Jaimy!

Klaar om zonnepanelen te installeren?

Ontvang tot 3 offertes om te vergelijken.

Conclusie: 

Een installateur zonder RESCERT-certificaat kan de kwaliteit van de materialen en de installatie niet garanderen. In dat geval krijgt je nieuwe zonnesysteem geen keuringscertificaat omdat het als onveilig wordt beschouwd.

Met een betrouwbare partner kun je ook rekenen op goed advies en antwoorden op al je vragen. En bovenal de garantie dat het systeem correct wordt geïnstalleerd en dat je toegang hebt tot een goede dienst na verkoop. Pas op dus voor aanbiedingen met lage prijzen! Deze weerspiegelen vaak een gebrek aan garanties

De zonnepanelen van hoge kwaliteit die door onze partners worden geïnstalleerd, hebben een kwaliteitslabel en een garantie van 25 jaar op onderdelen, arbeid en elektriciteitsproductie.

Dankzij ons netwerk van RESCert-gecertificeerde partners in België kan Jaimy je altijd één of meerdere aantrekkelijke aanbiedingen van betrouwbare vakmensen bij jou in de buurt aanbieden.

Deel dit artikel

Inhoudstafel

Deze artikelen kunnen je interesseren