Kosten zonnepanelen: waar rekening mee houden

Inhoudstafel

Wilt u een overzicht van de kosten en factoren die komen kijken bij het installeren van zonnepanelen in België? Dan ben je hier aan het juiste adres. Zonnepanelen zijn een populaire en duurzame energieoplossing die daglicht omzet in elektriciteit. We bekijken hoe zonnepanelen werken, de vereisten voor de dakbedekking, de prijsfactoren en andere belangrijke aspecten om rekening mee te houden. Met deze informatie krijgt u een beter inzicht in de kosten en haalbaarheid van zonnepanelen in België.

Wil je profiteren van de vele voordelen van zonnepanelen? Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. In deze gids nemen we je mee door de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden bij het kiezen en installeren van zonnepanelen in België.

Interesse in zonnepanelen?

Vraag gratis advies aan onze zonnepanelen-experts

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten daglicht om in elektriciteit door middel van het fotovoltaïsche effect. Ze worden meestal op het dak van een gebouw geplaatst. De opgewekte gelijkstroom wordt met een omvormer omgezet in bruikbare wisselstroom. Als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je nodig hebt, gaat het overschot terug naar het elektriciteitsnet en bij een grotere elektriciteitsvraag dan productie kun je gewoon stroom van het net halen. Zo bieden zonnepanelen een duurzame energieoplossing en besparingen op je energierekening.

Dak voorwaarden

 1. Staat van je dak:
  Als je dak aan renovatie toe is, is het een slimme keuze om tegelijkertijd zonnepanelen te laten plaatsen. Op deze manier bespaar je tijd, geld en moeite, omdat je toch al bezig bent met het dak.
  • Dak of zoldervloer moet goed geisoleerd zijn en vrij van asbest
  • Het dak moet ook stevig genoeg zijn om de zonnepanelen te kunnen dragen
 2. Oriëntatie van uw dak is belangrijk om te zien of het genoeg zonlicht kan opvangen. Een dak georienteerd naar het zuiden is het beste. U kunt dit makkelijk checken met de zonnekaart.
 3. Hellingshoek: De hoek van uw dak doet er ook toe: De beste hellingsgraad voor maximale rendement van zonnepanelen varieert, maar over het algemeen wordt een hoek tussen 30 en 40 graden als optimaal beschouwd.
 4. Genoeg oppervlakte? Hier leggen we straks meer over uit

Voldoe je aan al de voorwaarden?

Huidige kostprijs zonnepanelen België

De zonnekaart geeft een indicatie van de prijs en hoeveel tijd u de investering terugverdiend. Algemeen genomen zijn zonnepanelen binnen 10 jaar terugbetaald en kunnen de kosten oplopen van 4.100 tot 14.500 euro. Dit komt neer op een gemiddeld prijs per Wp tussen € 1,40 – 2,50/Wp

Als je de prijzen wilt vergelijken om jouw zonnepanelen te kiezen, moet je kijken naar de prijs per watt-piek (Wp). Deze meeteenheid drukt de door de panelen gegenereerde kracht uit.

Voorbeeld:

Voor een gemiddeld gezin met een verbruik van 4.000 kWh is een installatie van 12 panelen met een vermogen van 400 Wattpiek voldoende. Dit zou uitkomen op een prijs tussen 6.600 en 11.700 euro.

Houd bij de keuze van zonnepanelen ook rekening met de beschikbare ruimte op je dak. Voor kleinere daken kunnen zonnepanelen met een hoger vermogen en rendement vaak een betere oplossing zijn.

 

Wat bepaalt de prijs van zonnepanelen

1. Type zonnepaneel

Er zijn vier soorten zonnepanelen op de markt in België momenteel. Hieronder vind je een kort overzicht van de grootste verschillen tussen de types zonnepanelen.

 

Wil je een gedetailleerd overzicht van de verschillen tussen de vier soorten zonnepanelen? Lees dan dit artikel

Type paneel
Prijs per paneel
Rendement
Ideale installatie

Monocristallins

monocristallin-Monokristallijn-zonnepanelen

200-400€

20%

kleine daken

Polykristallijn

Polykristallijn zonnepanelen

150-300€

15-17%

Grote daken

Amorfe

amorfe zonnepanelen- panneaux solaires amorphes

150€

11%

Vloer en vaartuigen

Glas-Glas

glas-glas zonnepaneel- bi-verres-panneaux solaires

20-50% duurder dan glasfolie panelen

5-25% meer opbrengst

Durée de vie plus longue

2. Het verbruik

Voordat je zonnepanelen installeert, is het belangrijk om je verbruik in kaart te brengen om te bepalen hoeveel kWh je nodig hebt. Een gemiddeld gezin van 4 personen verbruikt bijvoorbeeld ongeveer 4.000 kWh per jaar. Maar betekent dit dat een installatie van 4.000 kWh voldoende is om aan je eigen verbruik te voldoen? Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) en heeft betrekking op zowel het individuele paneel als de totale installatie:

 • Vermogen per zonnepaneel: Elk zonnepaneel heeft een specifiek piekvermogen, bijvoorbeeld 350 Wp of 400 Wp. Dit geeft aan hoeveel elektriciteit een paneel kan produceren onder ideale omstandigheden maar de daadwerkelijke opbrengst kan variëren afhankelijk van factoren zoals weersomstandigheden. Daarom is het rendement van zonnepanelen nooit 100% is. Over het algemeen aangenomen dat 1 Wp vermogen jaarlijks ongeveer 0,85 kWh aan elektriciteit genereert. Voor het produceren van 4.000 kWh heb je dus een systeem van 4.700 Wp nodig.
 • Totale vermogen van de installatie: Dit wordt bepaald door het aantal panelen te vermenigvuldigen met het piekvermogen per paneel. Dit geeft je een indicatie van de totale capaciteit van je installatie. Het is belangrijk om het totale vermogen af te stemmen op je stroomverbruik, zodat je voldoende elektriciteit kunt opwekken om in je behoeften te voorzien.

3. De oppervlakte van je dak

De keuze van het type zonnepanelen hangt af van de beschikbare ruimte op je dak. De oppervlakte van je dak bepaalt dus welk type zonnepanelen het meest rendabel zijn voor jou. De oppervlakte van je dak is dan ook een directe factor die van invloed is op de totale kostprijs. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je ongeveer 1,5 – 2 m² per zonnepaneel nodig hebt.

Bijvoorbeeld: Heb je weinig ruimte op je dak? Dan zijn monokristallijne zonnepanelen waarschijnlijk het interessantste voor jou.

Voorbeeld:

Een gezin met als verbruik 4000 kWh heeft ongeveer 12 zonnepanelen nodig om dit energieverbruik te dekken en dit komt ongeveer neer op een bruikbare oppervlakte van 18 à 24 m².

 

4. Prijs van de omvormer

Een omvormer is een essentieel onderdeel van een zonne-installatie. Het zet de gelijkstroom die door zonnepanelen wordt geproduceerd om in wisselstroom, die gebruikt wordt door huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet. De sterkte van de omvormer bepaalt ook hoeveel elektriciteit je maximaal op het net mag injecteren, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent en zelf geen stroom verbruikt. Dit stelt de zonnepanelen in staat om optimaal te presteren.

 • De prijs van een omvormer varieert afhankelijk van de capaciteit en het vermogen van je installatie. Voor een kleine installatie met een vermogen van 1.500 kWh betaal je ongeveer 650 euro, terwijl een grote installatie met een vermogen van 6.000 kWh kan oplopen tot 2000 euro.
 • De levensduur van omvormers varieert ook, waarbij sommige slechts vijf jaar meegaan en andere tot wel 15 of 20 jaar meegaan.
 • Er zijn verschillende merken beschikbaar, waaronder bekende namen zoals SMA, Diehl AKO, Kostal, Fronius, ABB en SolarEdge, evenals goedkopere Chinese merken zoals Omnik en Zeversolar.

5. Bijkomende kosten

Er zijn ook andere factoren die de totale kostprijs kunnen verhogen. Zo moeten er extra kosten gemaakt worden bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak voor de constructie die nodig is om de panelen in de juiste hoek te plaatsen. Bovendien is er een milieubijdrage van 2 euro per paneel inbegrepen in de prijs, die wordt gebruikt om de recycling van oude zonnepanelen te financieren.

Zijn de kosten je nog niet helemaal duidelijk?

Ontvang eenvoudig een gratis offerte en ontdek de prijs van jouw zonnepanelen-installatie!

In conclusie, de installatie van zonnepanelen in België biedt tal van voordelen, zowel op milieuvlak als financieel. Deze systemen zetten daglicht om in elektriciteit, wat bijdraagt aan het verminderen van jouw ecologische voetafdruk en besparingen op jouw energierekeningen oplevert. Voordat je echter aan dit project begint, is het essentieel om rekening te houden met verschillende belangrijke factoren.

 

 • Allereerst is de staat van jouw dak cruciaal: Zorg ervoor dat het in goede staat verkeert, goed geïsoleerd is, vrij is van asbest en sterk genoeg is om zonnepanelen te dragen. De oriëntatie en hoek van jouw dak spelen ook een belangrijke rol bij de elektriciteitsproductie.

 

 • De kosten voor de installatie van zonnepanelen in België kunnen variëren op basis van verschillende factoren, waaronder het type zonnepanelen dat je kiest, het vermogen van de installatie, de beschikbare ruimte op jouw dak, de prijs van de omvormer en eventuele extra kosten. Het is essentieel om jouw elektriciteitsbehoeften goed te evalueren voordat je het systeem kiest dat het beste bij je past.

 

 • De investering in zonnepanelen op lange termijn rendabel blijken te zijn: Doorgaans een geschatte terugverdientijd van ongeveer 10 jaar. Voor een nauwkeurige schatting van kosten en mogelijke voordelen wordt aanbevolen om gratis offertes aan te vragen bij experts op het gebied van zonnepanelen in België.

 

Kort samengevat bieden zonnepanelen een duurzame en kosteneffectieve energieoplossing in België, maar grondige planning en begrip van de belangrijkste factoren zijn essentieel om een weloverwogen beslissing te nemen. Als je wilt profiteren van de voordelen van zonne-energie, is het tijd om te beginnen met een grondige evaluatie van jouw situatie en behoeften

Deel dit artikel

Inhoudstafel

Deze artikelen kunnen je interesseren