Hoe rendabel zijn zonnepanelen in 2023?

Inhoudstafel

Als je je afvraagt hoe rendabel een fotovoltaïsche installatie is, dan is daar geen twijfel over mogelijk. Maar laten we eens wat dieper ingaan op de langetermijnvoordelen van een dergelijke installatie.

 

Zeer kort en duidelijk aantwoord: JA.

Zonnepanelen zijn rendabeler dan ooit door de torenhoge stroomprijzen. 

Lees in dit blogartikel waarom.

Benieuwd naar de winstgevendheid van zonnepanelen op uw dak?

Vraag het aan een erkend installateur!

De voordelen van zonnepanelen

 • Kostprijs: Een zonne-installatie is verkrijgbaar vanaf €4.000 (excl. btw & plaatsing). De prijs van zonnepanelen blijft dalen terwijl de stroomprijzen blijven stijgen.
 • Terugverdientijd: Afhankelijk van je investering en rendement, wordt je investering terugverdiend in 6 tot 9 jaar. Tegenwoordig kan de terugverdientijd zelfs slechts 2,5 tot 4 jaar zijn. Hogere energieprijzen leiden tot snellere terugverdientijd en hogere besparingen met zonnepanelen. Doordat de stroomprijs per kWh verdubbeld is (van 25 eurocent naar 50 eurocent per kWh), is de investering van zonnepanelen nog sneller terugverdient
 • Opbrengst: Na 25 jaar kan de opbrengst van zonnepanelen en besparing op de energiefactuur oplopen tot meer dan €20.000. Geen enkele investering levert zo’n rendement op.
 • Financiële onafhankelijkheid – besparing op energiekosten: Je bent niet afhankelijk van schommelende prijzen van fossiele brandstoffen. Bovendien produceer je het grootste deel van je eigen energie, wat resulteert in een aanzienlijke daling van je energiefactuur. Voor een gemiddeld gezin leidt dit tot een besparing van ongeveer €500 per jaar.
 • Geen subsidies nodig: Subsidies en groenestroomcertificaten zijn nu dan wel afgeschaft voor nieuwe installaties, maar zonnepanelen kosten nu de helft minder dan voorheen.
 • Rendement: samen met de gedaalde kostprijs is de energie-efficiëntie van zonnepanelen fiks gestegen. De panelen hoeven niet langer helemaal naar het zuiden gericht te zijn om energie te produceren. Sterker nog: steeds vaker worden zonnepanelen oost-west georiënteerd. Zo renderen ze de hele dag lang!
  Bekijk hier de zonnekaart
 • Groen: Een 100% groene investering, waarbij je je eigen groene energie produceert en zo je steentje bijdraagt aan het klimaat.
 • Bespaar op stookkosten: Zonnepanelen zijn vooral interessant in combinatie met een zonneboiler, warmtepomp, vloerverwarming, enz. In dat geval kun je ongeveer 50% besparen op verwarmingskosten. Voor dergelijke ecologische energieprojecten bestaan er interessante premies en subsidies (LINK BLOG).
 • Langere levensduur van zonnepanelen: Dankzij innovatieve technologieën gaan zonnepanelen steeds langer mee, met een gemiddelde levensduur van 25 tot 30 jaar.
 • Financiële voordelen: Zo kun je bijvoorbeeld een retroactieve- investeringspremie van Fluvius ontvangen. Klik hier voor meer informatie over premies en subsidies. (LINK BLOG)

Zo blijven zonnepanelen toch rendabel in 2023.

Het financiële rendement stijgt bovendien voor gezinnen met een hoge auto-consumptie van eigen opgewekte zonne-energie. Dat aandeel kan gemaximaliseerd worden met gebruik van een thuisbatterij (LINK BLOG), of het ‘zonnedelen(LINK BLOG)‘ dat in 2022 is geïntroduceerd. Simulaties tonen aan dat ongeveer de helft van de huishoudens méér voordeel zou halen uit de nieuwe regeling!

Tips om het rendement van zonnepanelen te verhogen

Met het wegvallen van groenestroomcertificaten, subsidies, compensaties en andere regelingen met of zonder terugdraaiende teller, wint het aandeel eigen verbruik (of autoconsumptie) aan belang. Het devies: zoveel mogelijk zonne-energie zélf verbruiken, om de opbrengst en het rendement te maximaliseren. Enkele tips en updates hieromtrent:

 

 • Hoe meer je overdag zelf verbruikt, hoe beter. Da’s duidelijk, nu de terugdraaiende teller is afgeschaft. Goed nieuws dus voor wie overdag vaak thuis is/werkt en een zelfconsumptie heeft van minstens 35%. In dat geval is het bijvoorbeeld een goed idee om overdag de was te doen, de elektrische wagen op te laden, je sanitair water overdag op te warmen met een tijdschakelaar,..
 • Met een thuisbatterij (LINK BLOG) kan je overtollige elektriciteit opslaan en het aandeel eigen verbruik fors optrekken, tot zo’n 70 à 80%. Wie kiest voor een stevige thuisbatterij, kan dus quasi-volledig autonoom worden. En bijgevolg z’n energiefactuur herleiden tot bijna nul euro.
  LINK BLOG: lees hier meer over thuisbatterijen
 • Sinds 2021 kan je een ‘terugleveringscontract’ afsluiten met een energieleverancier. Die leverancier zal dan jouw overtollige energie aankopen – energie die je dus injecteert op het elektriciteitsnet. Daartoe ontvang je dan een ‘terugleveringsvergoeding’.
 • Zonnepanelen hoeven niet langer zuidgericht te zijn. Sterker nog: voor een ideale opbrengst zijn de panelen best gericht op het zuidoosten of zuidwesten. Zo profiteer je ‘s morgens of ‘s avonds (tijdens de piekuren) meer van de zon. En stijgt je zelfconsumptie op momenten dat elektriciteit het duurst is.
 • Sinds 2022 kan je gaan ‘zonnedelen’ of ‘energiedelen’ (LINK BLOG): zonne-energie verkopen, uitwisselen of delen met vrienden, buren of familie naar keuze, aan een prijs die je onderling overeenkom

Nog geen zonnepanelen? Kom direcht in contact met erkende installateurs

Hoeveel kosten zonnepanelen in 2023?

In 2023 kunnen de kosten voor een zonnepaneel-installatie variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal panelen, het vermogen van de panelen, het merk, de kwaliteit en de installatiekosten. Gemiddeld liggen de kosten voor een volledig zonnepanelen-systeem tussen de €4.000 en €10.000, inclusief installatie, exclusief eventuele subsidies of kortingen. Het is belangrijk om op te merken dat de prijzen van zonnepanelen in de loop der jaren zijn gedaald en de technologie steeds efficiënter is geworden. 

Voor een degelijke thuisbatterij betaal je ongeveer hetzelfde: een thuisbatterij is beschikbaar vanaf 4.000 euro, tot ongeveer 10.000 euro.

Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers en de specifieke kosten voor jouw situatie te bespreken.

 

KOSTPRIJS

Zonnepanelen-systeem: €4000-10.000

Thuisbatterijen: €4000-10.000

Het Jaimy-advies

Vraag voor meer informatie

Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers en de specifieke kosten voor jouw situatie te bespreken.

Deel dit artikel

Inhoudstafel

Deze artikelen kunnen je interesseren