Welke zonnepanelen kiezen? Een vergelijking

Inhoudstafel

Ben je op zoek naar zonnepanelen, maar weet je niet wat de beste keuzes zijn? Het kiezen van het juiste type zonnepanelen kan een aantal factoren beïnvloeden, zoals kosten, energie-efficiëntie en de esthetiek van je dak. In dit artikel bekijken we de voor- en nadelen van de verschillende soorten zonnepanelen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Of je nu een klein dak hebt met beperkte ruimte of een groot dak waarop je maximale efficiëntie wilt bereiken. Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende soorten zonnepanelen en hun kenmerken.

 

Wil je nieuwe zonnepanelen kopen, maar weet je niet welke het beste bij jou passen? De keuze van zonnepanelen heeft invloed op verschillende factoren, zoals de kosten, energie-efficiëntie en de esthetiek van je dak. Het juiste type zonnepanelen hangt af van jouw specifieke situatie. Over het algemeen zijn er vier verschillende types fotovoltaïsche zonnepanelen op de markt in Vlaanderen, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Vraag een vrijblijvende offerte of advies van een erkend installateur

1. Monokristallijn zonnepanelen:

monocristallin-Monokristallijn-zonnepanelen

Het oudste en tevens meest ontwikkelde type zonnepaneel is het monokristallijne zonnepaneel, gemaakt van puur silicium. De vier zijden van de monokristallijne zonnecel worden uitgesneden om siliciumwafers te maken. Dit zorgt niet alleen voor optimale prestaties, maar ook voor lagere kosten. Om deze reden zijn ze gemakkelijk herkenbaar, omdat de hoeken van de wafers eruitzien alsof ze zijn afgeknipt, zoals een achthoek (zie afbeelding). Deze panelen zijn meestal zwart en hebben een egale kleur. Ze staan bekend om hun hoge efficiëntie en bieden het hoogste rendement. 

Vanwege de complexere productie zijn ze vaak iets duurder dan polykristallijne zonnepanelen (ongeveer 10 tot 15% duurder dan polykristalijnne zonnepanelen) maar door hun hoge efficiëntie heb je er dus minder van nodig, daarom zijn ze ideaal als je beperkte ruimte op het dak hebt.

Richtprijs: € 200-400 per zonnepaneel
Efficiëntie*: 20%

* Dit is hoeveel energie een zonnepaneel kan opwekken uit de hoeveelheid zonlicht die het ontvangt. Echter bepaalt het rendement hoeveel stroom een zonnepaneel kan produceren.

dak met Monokristallijn zonnepanelen

2. Polykristallijn zonnepanelen:

Polykristallijn zonnepanelen

Meestal blauw van kleur met kleine vierkante zonnecellen. Deze variant zie je het vaakst in het straatbeeld. Het rendement ligt iets lager, maar technologische innovatie zorgt de jongste jaren voor een hoger rendement bij dit type zonnepanelen. Polykristallijn zonnepanelen werken beter in diffuus licht, wat zeker handig is in Belgie. Ze zijn ongeveer 10 tot 15 % goedkoper dan monokristallijn zonnepanelen. 

Conclusie: genoeg plaats op je dak? Ga dan voor polykristallijne zonnepanelen voor de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Richtprijs: € 150-300 per paneel.
Efficiëntie: Rendement: 15-17%

3. Amorfe zonnepanelen/ dunne-film zonnepanelen:

amorfe zonnepanelen- panneaux solaires amorphes

Deze panelen maken gebruik van een extreem dunne fotovoltaïsche laag, waardoor ze goedkoper zijn om te produceren. Ze zijn ongeveer 20% goedkoper dan hun concurrenten. Het rendement van deze panelen is echter ongeveer de helft van dat van mono- of polykristallijne zonnepanelen. Amorfe zonnepanelen kunnen blauw of zwart van kleur zijn, afhankelijk van het materiaal. Vanwege hun lagere efficiëntie worden ze niet vaak op woningen geplaatst. 

Het lichte gewicht van amorfe zonnepanelen kan echter interessant zijn voor commerciële gebouwen met grote, niet stevige dakoppervlakken. Bovendien zijn amorfe zonnepanelen zeer buigzaam en worden ze daarom vaak gebruikt op voertuigen en vaartuigen.

Richtprijs: 150 euro per paneel
Efficiëntie: Rendement 11%

4. Glas-Glas zonnepanelen:

Deze panelen zijn de nieuwste type zonnepanelen op de markt.

Glas-Glas zonnepanelen zijn een geavanceerdere versie van de traditionele glas-folie panelen. Het verschil zit hem in de onderkant of achterkant van de paneel. In plaats van kunststoffolie, bestaat zowel de voor- als achterkant van deze panelen uit glas. Er zijn twee varianten beschikbaar: met aluminium frame en zonder frame. 

Hier zijn de voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen Glas-Glas zonnepanelen

  • Betere bescherming: Hogere weerstand tegen weersinvloeden, temperatuurschommelingen en vocht.
  • Lagere degradatie: Glas-Glas panelen behouden tot wel 87% van hun vermogen na 30 jaar, terwijl glas-folie panelen gemiddeld rond de 80% vermogensgarantie hebben na 25 jaar.
  • Lange levensduur: Dankzij de verbeterde bescherming en betrouwbaarheid kunnen glas-glas panelen wel 40 tot 50 jaar meegaan.
  • Hogere opbrengst: De combinatie van bovengenoemde factoren resulteert in een 5 tot 25% hogere opbrengst aan groene stroom in vergelijking met glas-folie panelen.
  • Esthetisch aantrekkelijk: Glas-glas panelen hebben een moderne en strakke uitstraling, waardoor ze een visueel aantrekkelijke keuze zijn.

Nadelen Glas-Glas zonnepanelen

  • Hogere kosten: Glas-Glas panelen zijn over het algemeen duurder dan glas-folie panelen. Gemiddeld zijn dubbel-glas panelen met frame 20% duurder en panelen zonder frame zelfs 30 tot 50% duurder. Dit resulteert in een langere terugverdientijd ten opzichte van glas-folie panelen.
  • Beperkter assortiment: Vanwege de recentere technologie zijn er nog niet veel fabrikanten die glas-glas panelen produceren, wat resulteert in een beperktere keuze op de markt.

Richtprijs: 20-50% hoger dan glas/folie panelen
Efficiëntie: 5-25% meer opbrengst

 

Glas-Glas zonnepanelen bieden op de lange termijn meer voordelen dan traditionele panelen, maar komen wel met een hoger prijskaartje. Het is belangrijk om de kosten en voordelen zorgvuldig af te wegen voordat je een keuze maakt.

Conclusietabel
Kosten per paneel
Rendement
Wanneer voordelig

Monokristallijn

200-400

20%

Kleine daken

Polykristallijn

150-300

15-17%

Grote daken

Amorfe

150

11%

Vloer-en vaartuigen

Glas/Glas

20-50% hoger dan glas/folie panelen

5-25% meer opbrengst

Langere levensduur

Ben je er nog niet aan uit welke zonnepanelen jij nodig hebt?

Vraag het dan gewoon aan een van onze experts!

Deel dit artikel

Inhoudstafel

Deze artikelen kunnen je interesseren