Isolatie: De sleutel tot comfort en energiebesparing

Inhoudstafel

Het isoleren van je huis lijkt misschien triviaal, maar het speelt een grote rol in je dagelijks comfort en je portemonnee. Door de temperatuur te reguleren, ongewenst geluid te verminderen en energie te besparen, biedt kwaliteitsisolatie aanzienlijke voordelen. Ontdek in dit artikel hoe het je huis kan transformeren.

Moet je je huis opnieuw isoleren?

neem contact op met een van onze deskundige partners

Energiezuinig wonen

Als je een huis bouwt of renoveert, is isolatie vaak een verwaarloosd of zelfs onderschat aspect. Toch speelt het een cruciale rol in het comfort van je huis, en ook in je portemonnee. Laten we eens kijken naar het belang van isolatie in je huis, en waarom het essentieel is om er bijzondere aandacht aan te besteden.

Waarom is isolatie belangrijk?

Isolatie is meer dan alleen een manier om warm te blijven. Het gaat om het efficiënt gebruiken van energie, het verhogen van je wooncomfort en het verminderen van je ecologische voetafdruk. Een goed geïsoleerd huis bespaart op energiekosten, verhoogt de veiligheid en biedt comfort, ongeacht hoe koud het buiten is.

 1. Belangrijke energiebesparingen: Een van de meest voor de hand liggende redenen waarom isolatie belangrijk is, is het effect ervan op het energieverbruik van jouw huis. Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte in de winter vast en de koelte in de zomer, wat betekent dat je jouw ruimte niet zoveel hoeft te verwarmen of te koelen. Dit resulteert in lagere energierekeningen en een verminderde ecologische voetafdruk.
 2. Thermisch comfort: Isolatie zorgt voor een constante en comfortabele binnentemperatuur, waardoor je het hele jaar door van een comfortabel huis kunt genieten. Geen noodzaak meer om in de winter extra dekens te gebruiken of het verstikkende gevoel in de zomer te vrezen. Kwalitatieve isolatie creëert een ideale binnenomgeving voor jouw welzijn.
 3. Verlaging van storende geluiden: Goede isolatie beperkt zich niet alleen tot de thermische regulatie. Het werkt ook als een barrière tegen externe geluiden. Je kunt dus afscheid nemen van straatgeluiden, passerende vliegtuigen en gesprekken van jouw buren, wat bijdraagt aan een rustiger en ontspannender sfeer binnenshuis.
 4. Toename van de waarde van uw huis: Hoogwaardige isolatie kan waarde toevoegen aan jouw eigendom. Potentiële kopers zoeken steeds meer naar energiezuinige en comfortabele huizen, wat jouw huis aantrekkelijker kan maken op de vastgoedmarkt.
 5. Duurzaamheid en milieubescherming: Door jouw energieverbruik te verminderen, draagt goede isolatie bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van jouw huis. Dit betekent dat je bijdraagt ​​aan de bescherming van het milieu en jouw steentje bijdraagt ​​aan de strijd tegen klimaatverandering.
Vlaanderen.be

Het belang van een goed geïsoleerd huis kan niet genoeg benadrukt worden, vooral in het licht van de stijgende energiekosten en de aandacht voor milieu. In België is de wetgeving rond isolatie in constante evolutie, waarbij er stappen worden gezet om energie-efficiëntie te bevorderen. Laten we eens kijken naar wat er allemaal geïsoleerd kan worden in een huis en wat volgens de Belgische wet verplicht is.

Belangrijkste Aspecten van Isolatie

Dakisolatie

Vermindert aanzienlijk warmteverlies, wat de meest voorkomende vorm van energieverspilling in huizen is. Een goed geïsoleerd dak kan de energiekosten aanzienlijk verlagen. Het is bovendien ook een effectieve manier om warmteverlies te voorkomen, met een potentiële besparing van 30% op uw energierekening.

Ben je klaar om jouw energierekening te verlagen en jouw huis comfortabeler te maken? Met dakisolatie door Jaimy voorkomt je aanzienlijk warmteverlies en bespaart je op energiekosten.

Ben je klaar om jouw energierekeningen te verlagen en jouw huis comfortabeler te maken?

Muurisolatie

Muren zijn grote oppervlakken die veel warmte kunnen verliezen of kou binnenlaten. Muurisolatie verbetert de thermische efficiëntie van de woning, wat leidt tot lagere energiekosten en een comfortabeler leefklimaat.

Transformeer jouw muren in barrières tegen energieverlies! Jaimy helpt je met muurisolatie die jouw huis warmer in de winter en koeler in de zomer maakt, terwijl je bespaart op jouw energierekening.

Vloerisolatie

Voorkomt dat kou en vocht vanuit de grond het huis binnendringen. Dit verbetert het comfortniveau in huis en helpt ook energie te besparen, vooral in oudere huizen waar vloeren vaak een over het hoofd gezien bron van warmteverlies zijn.

Zeg vaarwel tegen koude voeten en hoge energierekeningen. Met Jaimy’s vloerisolatieoplossingen maakt je jouw huis comfortabeler en energiezuiniger.

Ramen en Deuren

Slecht afgedichte ramen en deuren zijn een veelvoorkomende bron van warmteverlies. Het afdichten en upgraden naar betere isolerende modellen vermindert tocht en draagt bij aan de energie-efficiëntie van uw woning.

Controleer de afdichting en overweeg om oudere ramen en deuren te vervangen voor een betere isolatie

Jaimy's Advies

Dak-, muur- en vloerisolatie, samen met goed afgedichte ramen en deuren, vormen de gebouwschil van een woning, en zijn fundamentele eerste stappen naar het realiseren van een duurzame en energie-efficiënte thuisomgeving.

Een goed geïsoleerd huis is de sleutel tot een comfortabele en energiezuinige winter. Neem contact op met Jaimy by Belfius voor professioneel advies en ondersteuning bij jouw isolatiebehoeften. Wij maken het plannen van een servicebezoek of installatie eenvoudig, zodat jij kunt genieten van een warm en zorgeloos huis.

Belgische isolatiewetgeving

Volgens de nieuwe regelgeving moeten eigenaars van woningen vanaf 2023, met EPC-label E of F, verplicht binnen de vijf jaar renoveren naar minstens label D. Tegen 2050 dient elke woning of appartement minstens een label A te hebben. 

Meer weten

In het artikel “Impact Van Het Energieprestatiecertificaat Op De Belgische Woningmarkt” worden de ins en outs van de verplichting tot renovatie in verband met het EPC-label in meer detail besproken.

Isolatie Premies

Brussels

Je kunt aanspraak maken op de RENOLUTION premie voor isolatiewerkzaamheden.

Het bedrag van de premies varieert afhankelijk van uw inkomenscategorie. Er zijn drie categorieën: categorie I (standaardcategorie), categorie II (gemiddeld inkomen) en categorie III (laag inkomen).

Thermische isolatiepremie voor het dak: het premiebedrag wordt berekend per m² geïsoleerde oppervlakte.
– Categorie I: € 35/m² geïsoleerd dak.
– Categorie II: € 55/m² geïsoleerd dak.
– Categorie III: € 75/m² geïsoleerd dak.

Geluidsisolatie van de muren:
– Categorie I: € 30/m² geïsoleerde oppervlakte.
– Categorie II: € 60/m² geïsoleerde oppervlakte.
– Categorie III: € 90/m² geïsoleerde oppervlakte.

Thermische isolatie van de vloer en het plafond:
– Categorie I: € 35/m² geïsoleerde vloer of plafond.
– Categorie II: € 40/m² geïsoleerde vloer of plafond.
– Categorie III: € 45/m² geïsoleerde vloer of plafond.

Geluidsisolatie van de vloer:
– Categorie I: € 30/m² geïsoleerde oppervlakte.
– Categorie II: € 60/m² geïsoleerde oppervlakte.
– Categorie III: € 90/m² geïsoleerde oppervlakte.

Wallonia

U kunt profiteren van een “Habitation 2023” premie voor werken met betrekking tot de isolatie van uw huis om de energieprestaties te verbeteren.

Er zijn 2 soorten hulp:

 1. Premies: het bezoek van een Woning auditor goedgekeurd door Wallonië en het overhandigen van het verslag van de Woning audit, voorafgaand aan de uitvoering van de werken, zal het proces ontsluiten waarmee u toegang krijgt tot de Woning 2023 premies.
 2. Goedkope of renteloze leningen die de aanvraag van premies omvatten.

Dit zijn de bedragen waarop u kunt rekenen afhankelijk van de uitgevoerde werken:

Werken
Voorraadbedrag (inkomenscategorie R5)
Maximumbedrag (Inkomenscategorie R1)

Thermische isolatie van het dak of de zolder

50 €/m²

300 €/m²

Thermische isolatie van daken of zolders met biogebaseerde isolatie

65 €/m²

390 €/m²

Thermische isolatie van mure

22 €/m²

132 €/m²

Thermische isolatie van muren met isolatie van biologische oorsprong

30 €/m²

180 €/m²

Thermische isolatie van vloeren

15 €/m²

90 €/m²

Thermische isolatie van vloeren met biobased isolatie

20 €/m²

120 €/m²

Ga voor meer informatie naar de website Energie Wallonie.be

Vlaanderen

  • Lokale subsidies voor thermische isolatie: In sommige gemeenten in Vlaanderen worden subsidies toegekend om isolatiewerken aan te moedigen. Het is aan te raden om contact op te nemen met jouw gemeente om de criteria voor in aanmerking komen te ontdekken en te weten hoe hier van te profiteren.
  • Verlaagd btw-tarief voor renovaties: Voor woningen van meer dan 10 jaar oud geldt een verlaagd btw-tarief van 6% (in plaats van 21%) voor renovatiewerken, inclusief isolatie.

Let echter op, deze nationale regeling is tijdelijk. Deze fiscale vermindering is van kracht van 1 april 2022 tot 31 december 2023.

Meer informatie via Mijn VerbouwLening

Het isoleren van je huis is veel meer dan een laag materiaal tussen de muren. Het is een essentiële investering voor je comfort, je portemonnee en de planeet. Als je van plan bent om een huis te bouwen of te renoveren, zorg er dan voor dat je isolatie prioriteit geeft. De voordelen op lange termijn zijn de moeite waard en je zult jarenlang kunnen genieten van een comfortabele, energie-efficiënte ruimte. Vergeet niet dat het inschakelen van isolatieprofessionals optimale resultaten en maximale energie-efficiëntie voor je huis kan garanderen.

Een goede isolatie is de combinatie van geschikt materiaal en een nauwkeurige installatie uitgevoerd door een vakman.

Deel op

Inhoudstafel

Deze artikelen kunnen je interesseren