Alles over thuisbatterijen voor zonnepanelen 2023

Inhoudstafel

Zijn thuisbatterijen voor zonnepanelen interessant in 2023? Kort antwoord: ja.

Met de recente veranderingen rond thuisbatterijen en energiemeters voor zonnepanelen, is het nu belangrijker dan ooit om zoveel mogelijk van je eigen zonne-energie te gebruiken. Een thuisbatterij kan hierbij helpen door de opgewekte stroom op te slaan voor later gebruik. Het geeft je meer controle over je energieverbruik en helpt je hoge energiekosten te vermijden. 

Als je al zonnepanelen hebt en zelfstandiger wilt worden, overweeg dan om een thuisbatterij te installeren. Zo benut je optimaal de voordelen van je zonne-energiesysteem.

Wil je persoonlijk advies over thuisbatterijen?

Of vraag direct een offerte aan

Wat zijn thuisbatterijen voor zonnepanelen?

Thuisbatterijen slaan overtollige zonne-energie op voor later gebruik wanneer de zonnepanelen niet genoeg energie kunnen leveren. Hierdoor kun je de opgeslagen energie benutten tijdens bewolkte dagen, ‘s nachts of tijdens piekmomenten. Aangezien het prijsverschil tussen dal- en piekuren blijft stijgen, worden thuisbatterijen steeds aantrekkelijker. Ze kunnen energie opslaan tijdens daluren en die energie vervolgens gebruiken tijdens piekuren.

Waarom is een thuisbatterij interessant?

Een thuisbatterij is vooral interessant als je op bepaalde momenten van de dag meer elektriciteit produceert dan je verbruikt. In België gebruikt een gemiddeld gezin namelijk slechts 30% à 40% van de zelf opgewekte zonnestroom, terwijl de rest teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij kun je je energie-autonomie verhogen tot gemiddeld 70%, afhankelijk van het type batterij. Dit betekent dat je meer van je eigen opgewekte energie kunt gebruiken en minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.

Subsidies voor thuisbatterijen

Premie Vlaamse overheid

Sinds 31 maart 2023 is er geen premie meer beschikbaar voor nieuwe thuisbatterijen met een AREI-keuringsattest dat na deze datum is uitgegeven. Dit betekent dat er geen subsidies meer zijn voor nieuwe thuisbatterijen, zonder uitzondering. Als je echter al een thuisbatterij hebt met een AREI-keuringsattest van voor 31 maart, kun je nog steeds in aanmerking komen voor een premie. Je hebt tot en met 31 december 2023 om een aanvraag in te dienen.

  • Voor keuringsattesten uitgegeven voor 2023 is de maximale premie 1725 euro (incl. btw). 
  • Keuringsattesten van 1 januari 2023 tot 31 maart 2023 komen in aanmerking voor een premie van maximaal 850 euro
  • Vanaf 1 januari 2024 wordt het premieloket definitief gesloten. Houd er rekening mee dat de verwerkingstijd momenteel ongeveer 6 maanden bedraagt vanwege de grote vraag naar premies voor thuisbatterijen.
  • Hier onder vind u een gedetailleerd overzicht van het premiebedrag, meer informatie kan je op de website www.vlaanderen.be vinden.

Opgelet: de premie is enkel geldig voor installaties met een digitale meter (slimme meter), en voor ‘milieuvriendelijke’ technologieën, zoals lithiumbatterijen. 

De aanvraag van een digitale meter (slimme meter) blijft wel gratis en kan aangevraagd worden bij Fluvius

Wees er dus snel bij!

Kostprijs en opbrengst van thuisbatterijen

  • De prijzen van thuisbatterijen variëren sterk, afhankelijk van het type, merk en opslagcapaciteit. Over het algemeen liggen de kosten voor een thuisbatterij tussen de 4.000€ en 10.000€, afhankelijk van de capaciteit (3 tot 14 kWh).
  • De levensduur van de huidige generatie thuisbatterijen wordt geschat op ongeveer 10 jaar..

Voor gezinnen met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van ongeveer 3.500 kWh per jaar, kan een thuisbatterij van 4 kWh al volstaan. Dat kost gemiddeld 4.400 euro (incl. plaatsing en 6% btw).

Bekende merken voor thuisbatterijen

  • Tesla Powerwall: Tesla is een pionier op het gebied van thuisbatterijen en staat bekend om zijn geavanceerde technologie en betrouwbaarheid.
  • LG Chem RESU: bekend voor zijn thuisbatterijen met een lange levensduur en efficiënt energiebeheer.
  • Sonnen: Sonnen staat bekend om zijn innovatieve batterijsystemen en slimme energieopslagoplossingen.
  • BYD B-Box: BYD is een Chinese fabrikant die hoogwaardige thuisbatterijen produceert met een goede prijs-kwaliteitverhouding.
  • Enphase Encharge: gespecialiseerd in micro-omvormer technologie en biedt betrouwbare en efficiënte thuisbatterijen

 Het is raadzaam om verschillende merken te vergelijken en advies in te winnen bij een professionele installateur om de beste thuisbatterij voor jouw zonnepanelensysteem te kiezen.

Dus, Is een thuisbatterij rendabel voor zonnepanelen-eigenaars?

Dat hangt in sterke mate af van het tijdstip waarop je de zonnepanelen installeerde/installeert, en in welke regeling je valt:

Voor (nieuwe) zonnepanelen-eigenaars met terugdraaiende teller

 

Een thuisbatterij is waarschijnlijk niet rendabel voor eigenaren met een terugdraaiende teller. Het is verstandiger om eerst over te stappen naar een digitale meter voordat je een thuisbatterij aanschaft. Met een digitale meter hoef je geen prosumententarief meer te betalen. Eigenaren van zonnepanelen met een terugdraaiende teller kunnen de vervanging tot 2025 weigeren, maar blijven dan het prosumententarief betalen en hebben na 2025 geen recht op een retroactieve premie. Voor eigenaren met een terugdraaiende teller is het dus beter om te wachten op de installatie van een digitale meter door Fluvius of direct een digitale meter te laten installeren zonder kosten voordat ze een thuisbatterij overwegen. 

 

Als gevolg van de afschaffing van de terugdraaiende teller heeft de Vlaamse Regering besloten om eigenaren van zonnepanelen die voor 2021 zijn geplaatst en een digitale meter hebben, een retroactieve investeringspremie uit te betalen. 

Voor details over de voorwaarden, kunt u hier kijken.

 

Voor (nieuwe) zonnepanelen-eigenaars met digitale teller

Thuisbatterijen zijn rendabel voor zonnepaneleneigenaars met een digitale meter, omdat ze geen prosumententarief meer betalen en kunnen profiteren van zelfconsumptie. De rendabiliteit hangt af van verschillende factoren zoals prijs, capaciteit en opbrengst van de thuisbatterij. Energie-opslag is essentieel om energie-autonoom te worden en het maximale rendement uit zonnepanelen te halen. Daarnaast kunnen nieuwe zonne-installaties meteen kiezen voor zonnepanelen met een hybride omvormer voor extra voordelen.

Voordelen thuisbatterij met zonnepanelen en digitale meter 2023

  • Sinds 2022 injecteert de producent zonnestroom tegen een fors lager marktprijs dan het voormalige (hogere) eenheidstarief voor prosumenten met een terugdraaiende teller. Zonne-energie produceren en injecteren op het net is dus minder rendabel.
  • De rendabiliteit van zonnepanelen verschuift naar zelfconsumptie. Hoe meer je zelf verbruikt, hoe beter.
  • Thuisbatterijen zijn dus bijzonder interessant om de energie-autonomie te verhogen. Zo kan je overdag goedkope zonne-energie opslaan om ’s ochtends en ’s avonds te gebruiken – wanneer de elektriciteit op het net doorgaans duurder is.
  • Zonnepaneel-eigenaars met een digitale meter en een thuisbatterij zouden op termijn onafhankelijk kunnen worden van het elektriciteitsnet
  • Vanaf 1 januari 2023 is het dagtarief en nachttarief vervangen door het ‘capaciteitstarief‘ en een ‘piektarief‘ (LINK BLOG) op momenten dat de vraag naar elektriciteit hoog is. Een batterij – gekoppeld aan de slimme meter – kan een cruciale rol spelen in het opvangen van dat piektarief.

ADVIES JAIMY

  • Thuisbatterijen voor de opslag van zonne-energie zijn vrijwel onmisbaar voor wie anno 2023 op zoek is naar rendement voor zonnepanelen.. Met een thuisbatterij kan je de zelfconsumptie van zonne-energie maximaliseren en de energiefactuur tot quasi-nul herleiden. Ook meegenomen: je bent niet langer afhankelijk van schommelende energieprijzen en piektarieven.
  • Als je woning meer dan 10 jaar oud is, betaal je slechts 6% in plaats van 21% BTW op de aankoop en installatie van een thuisbatterij, deze geldt tot en met 31 december 2023.
  • Wie het onderste uit de kan wil halen, werkt met een ‘slimme thuisbatterij‘. Die kan je laten communiceren met andere huishoudtoestellen of grote verbruiksposten (elektrische wagen, warmtepomp, zwembad,…, om te laten herladen of activeren op het ideale moment.
  • Hoewel er een premie beschikbaar is, blijft de investering in een thuisbatterij hoog en is het niet voor iedereen een rendabele optie. Je kunt de grootte, het zelfverbruik en de terugverdientijd van een thuisbatterij inschatten door gebruik te maken van de thuisbatterij simulator van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

Wil jij ook minder afhankelijk worden van het dure energienet?

Vraag advies of thuisbatterijen een goed idee voor jouw specifieke situatie!

Deel dit artikel

Inhoudstafel

Deze artikelen kunnen je interesseren