Welke soort muurverf kiezen?

Inhoudstafel

Ben je op zoek naar de juiste muurverf voor jouw project? Ontdek de verschillende soorten verf en handige tips in dit artikel. Van glycerolverf tot acrylverf, alkydverf, epoxyverf en natuurverf, ontdek welke verf het beste past bij jouw behoeften. Maak een weloverwogen keuze en geef je interieur een nieuwe look met de juiste verf. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan bij een professionele schilder!

Gratis offerte bij een professionele schilder

De belangrijkste soorten muurverf

Belangrijkste muurverf

Ontdek onze prijsgids voor schilderwerk per m²

Comparez les devis pour vos projets de rénovation

1. Glycerolverf

Glycerolverf is een olieverf, soms ook glyceroftaalverf genoemd, op basis van pigmenten en (giftige) solventen. Deze verf wordt doorgaans gebruikt in vochtige ruimtes. De verf is bijzonder resistent en afwasbaar. Glycerolverf is bovendien bestand tegen krassen en kan tegen een stootje. Ze wordt ook gebruikt op houtwerk en metaal.‌
‌‌
‌Een enkele laag is voldoende om een perfect glad en ‘gedekt’ resultaat te verkrijgen.‌
‌‌

 • Belangrijkste NADEEL: glycerolverf bevat solventen en verspreidt een penetrante geur tijdens het schilderen. Glycerolverf wordt daarom steeds minder gebruikt. Ze wordt steeds vaker vervangen door acrylverf, die een stuk minder toxisch en vervuilend is.

2. Acrylverf

Acrylverf voor schilderen

Acrylverf is vandaag veruit de populairste verf op de markt, en verkrijgbaar in honderden (of zelfs duizenden) verschilldende kleuren. Deze verf op waterbasis is geschikt voor alle kamers en op alle oppervlakken. Acryl- of acrylaatverf droogt sneller, is bijna reukloos en vooral: ze is een pak minder giftig dan glycerol- of olieverf.‌
‌‌

 • Het grote VOORDEEL? Acrylverf is betaalbaar en een heuse all-rounder. Ze kan dus ook gebruikt worden in ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad, zoals een keuken of badkamer. De meeste soorten acrylverf zijn schimmelwerend en verhinderen het vormen van vlekken op de muur. ‌

‌Sommige acrylverven hebben het Europese ‘European Ecolabel’ label, dat een lage uitstoot van VOS (vluchtige organische stoffen) garandeert.‌

PRO – TIP:

Acrylverf is droog in minder dan een half uur. Da’s weinig tijd om eventuele fouten te herstellen. Een beroep doen op een professionele schilder is dus altijd een goed idee!

3. Alkydverf

Deze verf op water- en harsbasis is vergelijkbaar met acrylverf. De traditionele alkydverf is ondertussen verboden in de EU, en grotendeels vervangen door watergedragen alkydharsverf of high solid-alkydverf, die minder schadelijk is. Sommige soorten alkydverf worden ook gebruikt als metaal- en betonverf.

Alkydverf verspreidt meer geur dan acrylverf, maar is veel resistenter tegen slijtage en krassen – veel meer dan acrylverf. Dat maakt alkydverf bijzonder geschikt voor vloeren die intensief gebruikt worden, bijvoorbeeld in de garage. Ook buitenshuis is alkydverf populair, bijvoorbeeld voor de renovatie van een betonnen oprit of terras. Bijkomend voordeel: alkydverf is makkelijk schoon te maken.

 • NADELEN: alkydverf is slechter voor je gezondheid (en het milieu) en kan na verloop van tijd vergelen of afbleken. Er wordt aangeraden om deze verf enkel buitenshuis te gebruiken, om gezondheidsrisico’s te vermijden.

4. Epoxyverf

Epoxyverf voor schilderen

Deze verf op oliebasis is ongetwijfeld de meest slijtvaste. Ze is waterdicht, weerbestendig en makkelijk afwasbaar. Bovendien gaat epoxyverf ook jarenlang mee. 

 • NADEEL: wegens de aanwezige oplosmiddelen is epoxyverf giftig. Daarom wordt ze meestal buitenshuis gebruikt. Vandaag zijn er steeds meer soorten epoxyverf zonder oplosmiddelen op de markt, zodat ze veiliger zijn in gebruik.‌
  ‌‌

‌Ondertussen is de epoxy coating of gietvloer binnenshuis aan een flinke opmars bezig. De epoxy gietvloer is aantrekkelijk wegens haar industriële look en het gladde en naadloze oppervlak. Tegelijk is de epoxy gietvloer bijzonder onderhoudsvriendelijk en bestand tegen slijtage, krassen en vuil.

Jaimy’s Tip

Het mengen en schilderen vereist ervaring. Voor een optimaal resultaat doet je best beroep op een professionele schilder!

5. Natuurverf

natuurverf voor schilderen

Natuurverf kan steeds meer mensen bekoren. In de eerste plaats omdat ze geen solventen bevatten en niet giftig zijn voor mens en milieu. Gezondheid en duurzaamheid zijn vandaag belangrijke argumenten voor wie bouwt en renoveert!


Enkele populaire soorten natuurverf:

 • Natuurlijke dispersieverven met natuurlijke bindmiddelen, op basis van water.
 • Kalkverf is ideaal voor kelders of muren met vochtproblemen. Een traditionel. Kalkverf is een aloud, tradioneel product.
 • Kleiverf is bijzonder milieuvriendelijk en dikker dan klassieke verf, met een organisch effect. Ideaal voor het renoveren van uw muren en plafonds. En dit alles zonder solventen.
 • Caseïneverf koop je in poedervorm, dat opgelost wordt in water. De grondstof is op basis van melkproteïne en geeft een mooie, matte afwerking aan muren en plafonds.

 

Opmerking: De meeste natuurlijke verven zijn relatief mat, dikker en ze drogen langzamer.

De tips van Jaimy bij het kiezen van verf

Verf kiezen is een heikele klus, gezien het enorme aanbod. De belangrijkste argumenten bij het kiezen van de juiste verfsoort:

 • Wat is de ondergrond die ik wil schilderen, en hoe slijtvast moet de verf zijn?
 • Vermijd binnenshuis zoveel mogelijk giftige solventen en additieven. Gelukkig bestaan er vandaag heel wat alternatieven, zoals natuurverven of acrylverf.
 • Raadpleeg onze prijsgids om een idee te krijgen van de kostprijs van een professionele schilder per m².

‌Op zoek naar de ideale verf om je woning meer kleur te geven?

De Jaimy-schilders helpen je graag met advies en tips!

Conclusion: 

Il est tentant de vouloir brûler les étapes pour terminer le chantier plus vite … Erreur ! Il faut poncer soigneusement le support avant de le peindre. Si vous négligez ce point, la peinture ne va pas tenir dans le temps et vous allez devoir recommencer tout le travail.

Use this type of box for conclusion 

Deel dit artikel

Inhoudstafel

Deze artikelen kunnen je interesseren