Welke laadpalen zijn fiscaal aftrekbaar?

Inhoudstafel

Elektrische voertuigen worden ook in Belgïe, steeds populairder en daarmee groeit ook de vraag naar laadinfrastructuur. Om deze groei te stimuleren en te ondersteunen, heeft de Vlaamse overheid verschillende maatregelen genomen, waaronder fiscale voordelen voor laadpalen. In deze context rijst de vraag: welke laadpalen zijn fiscaal aftrekbaar in Vlaanderen? In dit artikel zullen we de belangrijkste aspecten van de fiscale aftrekbaarheid van laadpalen in Vlaanderen verkennen. We zullen bespreken welke criteria van toepassing zijn, welke soorten laadpalen in aanmerking komen en wat de voordelen zijn van het investeren in fiscaal aftrekbare laadpalen. Laten we dus dieper ...


Thuis of op het werk de wagen van het werk opladen wordt straks de norm. En dat wil Vincent Van Peteghem, onze Minister van Financiën, voortaan financieel ondersteunen. Bedrijven kunnen de investering in een laadpaal straks voor minstens 100 procent fiscaal aftrekken én bovendien versneld afschrijven.

Particulieren die thuis een laadpaal installeren, kunnen aanvankelijk rekenen op een forse belastingaftrek, tot 30 procent. Dat staat in een wetsvoorstel, dat is ingegaan op 1 september 2021 – mits eventuele aanpassingen of amendementen.

Neem contact op met een erkend installateur voor advies en offertes.

Timing voor de shift naar elektrische bedrijfs/salariswagens

 1. Overgangsregeling tot 1 juli 2023 voor nieuwe salariswagens met een verbrandingsmotor: behoud van de huidige regeling omtrent fiscale voordelen en belastingaftrek.
 2. Overgangsregeling van 1 juli 2023 tot 31 december 2025 voor nieuwe salarisauto’s met een verbrandingsmotor: de fiscale aftrekbaarheid daalt stelselmatig, alvorens ze uitdooft in 2028.
       – in 2025 naar 75%
       – in 2026 naar 50%
       – in 2027 naar 25%
       – in 2028 naar 0%
 3. Nieuwe regeling vanaf 1 januari 2026: enkel 100% elektrische salariswagens komen in aanmerking voor een integrale belastingaftrek door de werkgever.

Opgelet:

De nieuwe regeling van de Federale Overheid geldt enkel voor salariswagens van werknemers. Vallen dus (voorlopig) niet onder het nieuwe fiscale gunstregime: elektrische auto’s en bestelwagens van vakmannen, of bedrijfswagens gebruikt voor het vervoeren van goederen en vracht!

Fiscale aftrekbaarheid voor

A) Elektrische bedrijfswagens

De fiscale belastingaftrek voor nieuwe, elektrische bedrijfswagens en auto’s voor dubbel gebruik (werk/privé) is op z’n hoogst in 2026. Dan treedt de nieuwe regeling in werking. Aankoop elektrische wagen in:

 • 2026: 100% fiscaal aftrekbaar
 • 2027: 95% fiscaal aftrekbaar
 • 2028: 90% fiscaal aftrekbaar
 • 2029: 82,5% fiscaal aftrekbaar
 • 2030: 75% fiscaal aftrekbaar
 • 2031: 67,5% fiscaal aftrekbaar

 

Opgelet: het bovenstaande fiscale voordeel geldt enkel voor 100% elektrische wagens. Om eigenaars van hybrides en plug-in-hybrides ondertussen zoveel mogelijk te stimuleren om elektrisch te rijden, wordt vanaf 1 juli 2023 de fiscale aftrekbaarheid voor benzine- of dieselverbruik beperkt tot 50%.

Vraag een gratis offerte aan een erkend installateur

B) Laadpalen en laadstations

Het aantal laadpalen en wallboxes moet de komende jaren fors de hoogte in. Bij bedrijven én werknemers thuis. Ook hier voorziet het wetsvoorstel in fiscale steunmaatregelen, voor de versnelde uitrol van een performant netwerk met laadstations en laadpalen bij bedrijven én particulieren:

Fiscaal voordeel laadpaal voor particulieren

Het wetvoorstel voorziet in 2023 een belastingvermindering van 30%. Met deze regeling kan je maximaal 1.800 euro per laadpaal inbrengen in de belastingen, ook al kost de laadpaal meer. Het financiële voordeel bedraagt dus maximaal 540€ (= 30% van 1800€). 

Opgelet: vanaf 2024 wordt het voordeel gehalveerd naar 15%. Voorwaarden om in aanmerking te komen voor het financiële voordeel: de laadpaal heeft een slimme sturing en wordt bevoorraad met groene stroom.

Belangrijke voorwaarde voor belastingafrek op laadpalen voor particulieren:

Het laadstation moet

 • in of in de onmiddellijke nabijheid van uw woning geplaatst worden
 • een intelligent laadstation zijn: de laadtijd en het laadvermogen moeten door een energiebeheerssysteem gestuurd kunnen worden
 • enkel groene stroom gebruiken
 • goedgekeurd zijn door een erkend keuringsorganisme.

Bron: Vlaanderen.be

Sinds 1 januari 2023 wordt deze beperking verhoogd tot 8.000 euro per laadstation en per belastingplichtige als het gaat om de plaatsing van een bidirectioneel laadstation.

Fiscaal voordeel laadpaal voor bedrijven

Het wetsvoorstel voorziet een aanzienlijk belastingvoordeel voor bedrijven. Vanaf 1 januari 2023 tot 31 augustus 2024 kunnen bedrijven rekenen op 150% belastingaftrek. In 2022 was dit nog 200%.

Belangrijke voorwaarde voor belastingaftrek op laadpalen voor bedrijven:

 • het fiscale voordeel geldt enkel als de laadpaal ook (semi-)publiek toegankelijk is voor derden of buurtbewoners, bijvoorbeeld op de parking van het bedrijf. Particuliere gebruikers betalen dan voor het opladen van hun elektrische wagen.
 • Verhoogde investeringsaftrek voor bedrijven: wie een een laadstation plaatst of een nieuwe elektrische vrachtwagen aanschaft, kan rekenen op een verhoogde investeringsaftrek (naast de belastingaftrek, indien van toepassing). De investeringsaftrek voor laadpalen bedraagt 35% in 2023, 29,5% in 2024, 24% in 2025, 18,5% in 2026 en 13,5% in 2027.

C) Andere fiscale voordelen, premies en belastingaftrek

Bestuurders van 100% elektrische voertuigen zijn in het Vlaams Gewest vrijgesteld van de jaarlijkse verkeersbelasting en inschrijvingstaks.

Let op: dit is niet het geval in het Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest! Voor een 100% elektrisch voertuig moet je opnieuw de minimum wegenbelasting betalen (€83,95).

 

Sommige gemeenten bieden ook stimulansen voor de overstap naar elektrisch rijden.

Technische vereisten laadpaal, laadstation of wallbox
Een laadstation of wallbox wordt vandaag aanbevolen door alle fabrikanten van elektrische auto’s. Ook een slimme sturing van de laadpaal is (bijna) een must. Voordelen van een laadpaal met slimme sturing:

 

 • Het is veiliger. Met een slimme sturing vermijd je om het netwerk thuis te gaan overbelasten, als je bijvoorbeeld tegelijk de wasmachine aanzet.
 • Het is goedkoper. De slimme wallbox kan automatisch en in realtime het opladen sturen, op basis van de meest gunstige elektriciteitstarieven.
 • Het is sneller. De wagen kan een stuk sneller opladen, tegen een lagere elektriciteitskost.
 • De slimme sturing is ook een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de belastingaftrek.

Ontdek het artikel met alle technische vereisten voor een laadpaal , op maat van jouw budget en mobiliteitsbehoefte.

D) Fiscale voordelen laadpaal en elektrische rijden

 • In het kader van een wetsvoorstel van de Federale Overheid, met elektrisch rijden als nieuwe standaard voor bedrijfswagens van werknemers, wordt de aankoop en installatie van een laadpaal voor bedrijven, zelfstandigen en vennootschappen (onder bepaalde voorwaarden) grotendeels fiscaal aftrekbaar.
 • Wie volledig elektrisch rijdt, geniet van een vrijstelling op de jaarlijkse Verkeersbelasting en de Belasting op Inverkeerstelling. 

Opgelet: dit voordeel geldt niet langer voor hybride wagens.

 • Als de elektrische auto ook privé wordt gebruikt door de werknemer, is de CO2-coëfficiënt het laagst, namelijk 4%.  Dit verlaagt de kosten van de VAA* op de persoonlijke belastingaangifte van de werknemer.
 • Sommige gemeenten beschikken over interessante subsidies of premies voor laadpalen en elektrische wagen.

*Voordeel van alle aard (VAA): De VAA is het bedrag dat werknemers moeten betalen voor het privégebruik van een auto van de zaak.

Referentie CO2-uitstoot 2023
VAA-percentage

Benzine, LPG en CNG

82 g/km

Cataloguswaarde x [5,5 + ((CO2-uitstoot – 82) x 0,1)]% x 6/7 x verouderingscoëfficiënt

Diesel

67 g/km

Cataloguswaarde x [5,5 + ((CO2-uitstoot – 67) x 0,1)]% x 6/7 x verouderingscoëfficiënt

Elektrisch

——–

Cataloguswaarde x 4% x 6/7 x verouderingscoëfficiënt

Jaimy's Tips

 • Vraag vrijblijvend advies aan een erkend installateur van laadpalen! Zo weet je meteen welk type laadpunt geschikt is voor jou – afgestemd op je budget, je wagen en het aantal kilometers dat je dagelijks aflegt!
 • Je wil graag snel kunnen opladen? Dan is een driefasige elektrische aansluiting een must.Vraag vooraf advies aan een erkend elektricien, om eventueel je installatie te laten verzwaren en/of een offerte te maken voor de nodige werken!
 • Vergeet niet om een elektrisch keuringattest te boeken na een mogelijke verzwaring van de elektrische installatie thuis.

Profiteer nu nog van de wetgeving van 2023

Als je interesse hebt in een laadstation voor thuis te installeren, is het nu het moment! Vraag nu gratis advies of een offerte.

Deel dit artikel

Inhoudstafel

Deze artikelen kunnen je interesseren