Geert Meerschman is zaakvoerder van GM Services in Lokeren, dat specialiseert in het installeren van laadpalen bij particulieren. Hij ziet de vraag naar laadoplossingen gestaag stijgen, gestuwd door de geplande fiscale voordelen voor laadpalen. Het wetsvoorstel zou met terugwerkende kracht ingaan op 1 september 2021.
Onze laadpaal-expert maakt je graag wegwijs in de aansluiting, de installatie en de kostprijs van een betrouwbare laadpaal bij jou thuis.
“In theorie wel, maar da’s geen goed idee. Een standaard stopcontact is eigenlijk niet geschikt om urenlang intensief te gebruiken. Het kan gerust 10 uur duren alvorens de batterij is opgeladen. Het stopcontact zal dan opwarmen, met alle risico’s van dien. Een laadstation is een goed en veilig alternatief. Het is doorgaans ook sneller.”
“Mijn goedkoopste laadpaal kost ongeveer 1000 euro. Da’s een model zonder ‘load balancing’. Het duurste laadstation in mijn assortiment kost 1500 euro, inclusief installatie en exclusief btw. De prijzen zijn inclusief plaatsing en exclusief btw. Woningen ouder dan 10 jaar kunnen namelijk rekenen op een verlaagd btw-tarief van 6%. In de hogere prijsklasse, tussen 1200 euro en 1500 euro, heb je dus een topmodel met een capaciteit van 22 kW. En geavanceerde opties zoals load balancing, split billing, ecoladen,… Dat alles kan je dan monitoren en beheren via een app. Mijn bedrijf focust op het aanbieden van een klein en hoogkwalitatief assortiment, dat ik van a tot z ken.”
“De meeste bronnen zeggen dat elektrisch rijden ongeveer de helft goedkoper is, in vergelijking met rijden op diesel of benzine. Zeker als je een dubbele elektriciteitsmeter hebt, want dan kan je voordeliger opladen ’s nachts. Vanaf 2022 zou het goedkopere nachttarief echter afgeschaft worden, maar het is nog koffiedik kijken hoe die omschakeling naar het nieuwe tariefsysteem precies zal verlopen. Sowieso ga je dan meer betalen.”
“De wagen opladen met zonne-energie is zonder twijfel de meest voordelige oplossing, zeker als het nachttarief verdwijnt. Eigenaars van zonnepanelen met een digitale teller kunnen dan best gewoon overdag opladen – handig als ze vaak thuis zijn of thuiswerken. En als je overdag op de baan bent, kan een thuisbatterij uitkomst bieden. Zo kan je je eigen zonne-energie opslaan en ’s avonds of ’s nachts gebruiken. De thuisbatterij kunnen we koppelen met de omvormer van de zonnepanelen. In dat geval kan een kleine computer het verbruik en de opslag meten en continu (bij)sturen.”
“De meeste residentiële woningen werken met een monofase, of een éénfasige aansluiting op het elektriciteitsnet, met een maximum vermogen van 40 ampère. Het opladen van een ‘full electric’ auto kan echter veel stroom vergen. Er is een reële kans dat de de elektrische installatie van de woning overbelast raakt. En dus uitvalt, als je tegelijkertijd bijvoorbeeld elektrisch wil koken, de was doen, een verwarmingstoestel gebruiken,…”
“Daarom krijgen steeds meer woningen een driefasige aansluiting van 400 volt, in plaats van de klassieke monofase. Zo wordt alles verdeeld over 3 fasen + N (= nuldraad of neuter). Zo’n aansluiting levert doorgaans een vermogen tussen 32 en 40 ampère. Deze driefasige aansluiting kan veel meer verbruik aan. Het is dus een toekomstgerichte upgrade voor moderne huishoudens die veel elektriciteit verbruiken.”
“Vrijwel elke woning kan overgeschakeld worden naar een driefasige aansluiting van 400 volt, indien de netbeheerder de nodige accommodatie aanbiedt op jouw adres. Zo’n upgrade bij de netbeheerder is echter niet kosteloos. Dat kost tussen 150 en 1.300 €. Ook de zekeringkast moet aangepast worden, anders heb je binnen de kortste keren kortsluiting. De zekeringkast hoef je meestal niet te vervangen. Enkel de interne bedrading moet aangepast worden, samen met een nieuwe differentieelschakelaar. Het aanpassen van de elektriciteitskast neemt ongeveer 4 werkuren in beslag. Dat kost ongeveer 500 €, inclusief het werk en het materiaal.”
“Da’s het tweede grote voordeel van een driefasige aansluiting, naast het veiligheidsaspect: het opladen gaat minstens dubbel zo snel dan met een traditionele monofase – dat kan zeker 8 uur in beslag nemen. Met een driefasige aansluiting kan de wagen in 4 à 5 uur helemaal opladen. Met een uur opladen rij je een afstand tussen 70 en 100 km. De precieze oplaadtijd en het totale bereik is natuurlijk ook afhankelijk van het type elektrische auto en de batterij.”
“Met een snellaadpaal kunnen sommige elektrische wagens grotendeels opladen in een half uur. Maar die technologie is peperduur en absoluut onbetaalbaar voor particulieren – net als voor de meeste bedrijven.”
“Overbelasting kan je perfect vermijden met een laadpaal die gebruikt maakt van dynamic load balancing. Dit soort laadstations gaat ook het verbruik elders in de woning meten. Van zodra er veel verbruik is, wordt het opladen verminderd. Zo vermijd je overbelasting en kan je gaan vooraf programmeren wanneer de batterij mag opladen. Laadstations met dynamisch laden zijn doorgaans iets duurder, maar vandaag bijna onontbeerlijk. Zeker voor woningen met een monofase-aansluiting. Gewone of ‘domme’ laadpalen installeren we eigenlijk nog amper bij particulieren thuis.
“Onlangs kreeg ik dezelfde vraag van een zaakvoerder met een tiental werknemers. Hij dacht eraan om 10 laadpalen te plaatsen op de parking van het bedrijf… Maar wat doe je dan als je werknemers op verlof zijn? Tijdens het weekend? En wat met het toenemende thuiswerk? Mijn advies: geef voorrang aan een laadpaal bij de werknemers. Een paar laadstations op het werk moet dan volstaan om resterende laadbeurten op te vangen.”
“Als alles volgens plan verloopt, kunnen particulieren vanaf 1 september 2021 rekenen op een belastingaftrek van 45%, of maximaal 1.500 euro per laadpaal. Zo kan je bijna de helft van de investeringskost recupereren via de belastingen.
Voor bedrijven loopt de aftrekbaarheid op tot 200%, tot eind 2023. Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat de laadpaal toegankelijk is voor externen. Dat scenario is niet voor alle bedrijven haalbaar, vrees ik.”
UPDATE: Vanaf 1 januari 2023:
Voor particulieren:
Het belastingaftrek gedaald naar 30%.
Voor bedrijven:
Gedaald naar 150%
Lees hier meer
“Het verbruik van de meeste laadpalen kan je via een app makkelijk ‘uitlezen’ en maandelijks doorsturen naar de werkgever. Sommige laadstations bieden ook de optie voor ‘split billing’, zodat het persoonlijke verbruik, of van een tweede wagen, gescheiden blijft van het woon-werkverkeer. Andere slimme laadpalen kunnen via wifi het verbruik of de onkosten ook rechtstreeks doorsturen naar de werkgever. Ook bestaat de mogelijkheid om te werken met een ‘tankkaart voor elektriciteit’, in samenwerking met elektriciteitsleverancier. De kosten worden dan rechtstreeks gefactureerd aan de werkgever.”
Wil jij meer weten over de installatie van een laadpaal bij jou thuis? Vraag het dan nu aan een erkend installateur!
Conclusion:
Il est tentant de vouloir brûler les étapes pour terminer le chantier plus vite … Erreur ! Il faut poncer soigneusement le support avant de le peindre. Si vous négligez ce point, la peinture ne va pas tenir dans le temps et vous allez devoir recommencer tout le travail.
Use this type of box for conclusion
Wist je dat je je auto kunt opladen met zonne-energie?
Nog geen zonnepanelen?
Dien je aanvraag in en ontvang tot 3 offertes van gekwalificeerde professionals.